Els Florijn winnaar EigenWijsPrijs 2014

De winnaar van de EigenWijsPrijs 2014 is bekend: Els Florijn (Bunnik) met haar boek ‘Vuur over de stad’ (Den Hertog). Meer dan 2000 leerlingen verspreid over 173 klassen van verschillende basisscholen uit Nederland en België hebben de afgelopen maanden gewerkt aan het EigenWijsPrijs Project.

Ze lazen acht christelijke jeugdboeken die genomineerd waren voor de EigenWijsPrijs. Aan het eind van het project stemden ze op hun favoriete boek. De deelnemende scholen maken kans op een gratis auteursbezoek van de winnaar van de EigenWijsPrijs. Een van de leerlingen uit groep 8 die op het winnende boek heeft gestemd, gaf een groot compliment en schreef: ‘Het stond er allemaal in: spannend, leuk, grappig en triest’.

Els Florijn

Dit jaar kreeg Els Florijn de meeste stemmen van de ‘EigenWijze’ Kinderen en is hiermee de winnaar van de EigenWijsPrijs 2014. Vuur over de stad is haar eerste kinderboek. Het is een spannend verhaal over de 11-jarige Ralf die het begin van de Tweede Wereldoorlog beleeft en in mei 1940 het bombardement over Rotterdam meemaakt.

Els Florijn publiceerde in 2003 haar debuutroman Laatste Nacht. In 2011 won ze de Publieksprijs Christelijk Boek met haar roman Het meisje dat verdween.

Nieuwe opzet EigenWijsPrijs

De EigenWijsPrijs, die sinds 1998 bestaat, is dit jaar in een nieuwe opzet als basisschoolproject van start gegaan voor kinderen van groep 5 tot en met 8. De groepen 5 en 6 lazen Gekakel op de boerderij (Marian Schalk, Den Hertog), Rosa’s cupcakes (Ingrid Medema, De Banier), SuperJoris en de bal die de hik had (Bram Kasse, Den Hertog) en Dwarrelletters (Simone Foekens, Den Hertog). De groepen 7 en 8 lazen De gouden speld – David en Mirjam (Martine Jonker, Vuurbaak), De toekan en de campingkok (Peter van Dijk, Vuurbaak), Vriendschap op het menu (Judith van Helden, Columbus) en Vuur over de stad (Els Florijn, Den Hertog).

Grote betrokkenheid van leerlingen

Nadat alle boeken gelezen waren, konden de leerlingen persoonlijk stemmen op hun favoriete boek. Hierdoor was de betrokkenheid van de leerlingen bij het project groot. Er kwamen ook leuke reacties binnen van de leerkrachten. Een juf schreef over het project in haar groep 7/8: ‘Mijn groep heeft wekenlang genoten van (de opdrachten rond) de vier boeken. Extra voorlezen, besprekingen in groepjes, een creatieve opdracht, combinatie met Bijbelles en geschiedenis en als afsluiting een high tea!’

Feestelijke uitreiking

De EigenWijsPrijs, bestaande uit een geldprijs van € 350,- en een fotokunstwerk van Gert-Jan Koelmans, zal dit jaar op vrijdagmiddag 20 juni uitgereikt worden tijdens een feestelijke bijeenkomst in boekhandel De Rank in Kampen.

Werkgroep Christelijke Kinderboeken

De EigenWijsPrijs is een initiatief van de Werkgroep Christelijke Kinderboeken van de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak (BCB), die zich sinds 1995 inzet voor meer kwaliteit in en belangstelling voor christelijke kinderboeken. Kijk ook op www.christelijkekinderboeken.nl

BCB
Website Els Florijn
11-04-2014
Media
https://www.elsflorijn.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies