ZakBijbelBond viert dit jaar het 100 jarig bestaan

In Engeland woonde Helen Cadbury, een meisje van 13 jaar, dat een hart voor evangelisatie had. Haar verlangen was om daarvoor een Nieuw Testament in zakformaat te gebruiken. Haar vader liet kleine Nieuw Testamenten drukken. Ze organiseerde een club die zij de naam Pocket Testament League (‘ZakBijbelBond’) gaf.

In 1893 ondertekenden nieuwe leden op de lidmaatschapskaart de belofte om Gods Woord te Lezen, te Dragen en te Delen. Het clubje zou uitgroeien tot een wereldbond. Mevr. J. van der Mersch kwam in aanraking met de Pocket Testament League en stichtte in 1914 de Nederlandse ZakBijbelBond. De beginselen werden als volgt onder woorden gebracht:

– Het is een wereldbeweging, verenigende degenen die zich tot gewoonte maken om dagelijks Gods – Woord te lezen en een Bijbel of Nieuw Testament altijd en overal bij zich te dragen. – Het Woord Gods te eren door anderen ertoe te brengen dezelfde gewoonte aan te nemen, opdat de gelovigen geestelijk gesterkt mogen worden, en toegerust tot het winnen van zielen: en dat onbekeerden ertoe geleid mogen worden, om Christus als hun Verlosser aan te nemen.

De ZakBijbelBond rolde als een sneeuwbal door het land. Afdelingen werden opgericht in een 100 tal plaatsen, men kwam vaak maandelijks bij elkaar voor gebed en Bijbelstudie. Kinderclubs werden opgericht en samenkomsten met lichtbeelden werden gehouden. 1926 waren er 5500 leden. De tweede helft van de oorlog gaf bijna de genadeslag aan de ZakBijbelBond. Het georganiseerde werk had veel schade geleden, het materiaal en het geld waren op.

In 1947 kwam er een nieuwe voorzitter en trad Br. Jan Kits tot het bestuur. Vanaf die tijd vonden de jaarlijkse conferenties plaats in ‘Het Brandpunt’.

Er is hard gewerkt door velen en de ZakBijbelBond klauterde uit een diep dal.

Na allerlei administratieve en organisatorische arbeid, werd het bestuur in 1956 tot een hoger plan in het ZakBijbelBond werk geroepen. Alle financiële zekerheden moesten verlaten worden, toen er een fulltimer aangenomen werd: een reizend secretaris, om het werk in Nederland meer tijd en aandacht te kunnen geven. In 1957 werd het ZBB Nieuw Testament uitgegeven en in 1958 kwam het ZBB Johannes Evangelie, ‘het rode boekje’ uit. Tot 1965 heeft de reizend secretaris flink aan de weg getimmerd door spreekbeurten te houden in het gehele land. Er zijn acties in binnen- en buitenland geweest in samenwerking met de PTL.

Zo zijn in 1960 250.000 Johannes Evangeliën in Berlijn uitgedeeld. Nadat in 1965 de tweede reizend secretaris naar het buitenland was gegaan heeft de ZakBijbelBond zich gericht op het steunen van Evangelisatie acties in o.a. Vietnam, Indonesië en China. Later werd meer het Europese PTL werk gesteund. Vele duizenden Evangeliën werden beschikbaar gesteld door de leden. In 1973 werd de vereniging ZakBijbelBond een Stichting. Een complete ZBB Bijbel werd in 1976 uitgegeven.

Mevr. Giesen had 57 jaar haar schouders onder het werk gezet, toen zij in 1985 het werk overdroeg aan o.a. Feike ter Velde en Br. Jan Kits (hij had afgelopen jaren plaats gehad in het bestuur, financiële raad en de commissie van aanbeveling). Tot vlak voor zijn overlijden heeft hij zich volledig ingezet. 

Bestuurslid Frits Baksteen, bij de ZakBijbelBond vanaf 1973, had tot 2004 tevens de dagelijkse leiding over de ZakBijbelBond. De voormalig onderdirecteur van de sociale werkplaats Het Dorp was zelf inmiddels MS patient geworden, maar had desondanks een enorme passie om Gods Woord in alle hier benodigde talen beschikbaar te stellen. Onder zijn leiding groeide de ZakBijbelBond weer.

De ZakBijbelBond ging, behalve het steunen van evangelisatieacties, zich richten op het verspreiden van evangelisatielectuur in steeds meer talen. Naast de Bijbels en evangeliën kwamen kinderbijbels , traktaten, brochures, boeken, kalenders en evangelisatie CD’s in het assortiment.

In 2004 fuseerde de ZakBijbelBond met de gelijkgestemde organisatie Gospel for Guests. Cor Weeda (programmamaker van ‘De Bijbel door’ bij TWR) is sindsdien de voorzitter van stichting ZakBijbelBond-Gospel for Guests.
In 2006 werd de zoon van Frits Baksteen en voormalig docent/financieel adviseur, aangenomen en heeft sindsdien de leiding over de dagelijkse werkzaamheden van de stichting.

Nu in 2014 zijn er in het magazijn van de ZakBijbelBond Bijbels en/of evangelisatiematerialen in 200 talen op voorraad. Ook zijn er in 6000 talen materialen in gesproken vorm verkrijgbaar. Dit omdat de helft van de wereldbevolking niet kan lezen! Daarom levert de ZakBijbelBond LuisterBijbels welke op zonne-energie werken. Deze kleine apparaatjes zijn primair voor het zendingsveld ontworpen en laat de complete Bijbel horen. Zo kunnen analfabeten en blinden toch Gods Woord tot zich nemen. In vele talen zijn deze LuisterBijbels beschikbaar. Ook heeft de ZakBijbelBond de sponsorprojecten ‘AudioBijbels voor Afrika’ en ‘AudioBijbels voor Bagdad’ gestart, waarbij de gedoneerde audiobijbels vervolgens gratis verstrekt worden.


Dit jaar mocht de ZakBijbelBond tevens de traditie in verspreiding van het gedrukte Woord voortzetten met de uitgave van een Nieuw Testament ‘Het Boek voor jou’ en het Johannes Evangelie ‘Voor jou’.

De ZakBijbelBond heeft anno 2014 nog steeds hetzelfde doel als 100 jaar geleden: zoveel mogelijk mensen stimuleren de Bijbel te lezen, bij zich te dragen en te delen met de mensen om hen heen. Zoals Mevr. J. van der Mersch in afhankelijkheid van de Heer dit werk oprichtte, zo is de ZakBijbelBond nog steeds afhankelijk van Hem. Afhankelijk van voldoende giften om draaiende te kunnen blijven. De Bijbels en evangelisatiematerialen worden namelijk tegen kostprijs verstrekt. De ZakBijbelBond is tevens afhankelijk van goede vrijwilligers om het nog steeds groeiende werk te kunnen verrichten. Hieraan is momenteel echter een schrijnend tekort.

We zijn God dankbaar voor Zijn zegen die Hij ook in de afgelopen jaren verbonden heeft aan het werk dat de ZakBijbelBond nu reeds 100 jaar voor Hem mag doen. In de afgelopen jaren is de ZakBijbelBond enorm gegroeid en tegenwoordig worden er jaarlijks wel 3 maal zoveel Bijbels verspreid als in 2006 het geval was.

De ZakBijbelBond hoopt D.V. 4 oktober 2014 haar jubileum in omgeving Oosterbeek met u te vieren.


Zak Bijbel Bond
Zak Bijbel Bond
20-09-2014
Evangelisatie
https://www.zakbijbelbond.nl/100jaar

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies