NPO Radio 5 stopt met uitzendingen via de stroomverslindende AM-zenders

Op 1 september 2015 neemt NPO Radio 5 afscheid van de 747 AM. De radiozender blijft op vele andere manieren te beluisteren. Van 15 tot 21 augustus staat de nostalgische radiozender in het teken van de AM-omschakeling. NPO Radio 5-presentatoren helpen luisteraars met alternatieve manieren om NPO Radio 5 te kunnen blijven luisteren en blikken terug op de geschiedenis van de middengolf. Groot Nieuws Radio start ook met een digitaal kanaal op 1 september.

NPO Radio 5 is vanaf 1 september niet meer te horen via de middengolf. Jurre Bosman, zendermanager NPO Radio 5: “Voor onze AM-luisteraar zal het even schakelen zijn. Gelukkig zijn er vele manieren om ook na 1 september te blijven luisteren naar NPO Radio 5. Onze presentatoren en medewerkers zetten alles op alles om de luisteraars te helpen met het vinden van de beste manier om op hun favoriete radiostation af te kunnen blijven stemmen.” NPO Radio 5 kan overal via de kabel worden ontvangen. Ook is NPO Radio 5 te volgen via de livestream op de website van NPO Radio 5, Digital Radio+ (DAB+), Digitenne, de NPO Radio 5-app en digitale televisie. Voor alle vragen over de omschakeling kunnen luisteraars terecht op de website www.nporadio5.nl of het gratis nummer 0800-0900500 bellen.

Themaweek

In de week van 15 tot 21 augustus staat NPO Radio 5 in het teken van de AM-omschakeling. Presentatoren helpen luisteraars bij het vinden van de juiste alternatieven om ook vanaf 1 september nog te kunnen genieten van NPO Radio 5. NPO Radio 5 is de enige – en dus de laatste – publieke radiozender die nog te beluisteren is via de AM. Een goede aanleiding om terug te blikken op de geschiedenis van de radio. Presentatoren zullen in hun programma’s op verschillende manieren mooie herinneringen ophalen met luisteraars. Ook kunnen luisteraars DAB+-radio’s winnen.

Trend

Met het stopzetten van de AM volgt de NPO een Europese trend waarbij steeds meer omroepen de middengolfuitzendingen hebben uitgeschakeld of dat binnen afzienbare tijd zullen doen. Met de omschakeling bespaart de NPO niet alleen veel geld, maar wordt ook het milieu een stuk minder belast. AM-zenders verbruiken zeer veel stroom. Ook is de luisterkwaliteit van de AM beperkt ten opzichte van bijvoorbeeld internet en kabel.

NPO Radio 5

NPO Radio 5 is een sfeervol radiostation met vooral evergreens en classics uit de jaren 60 en 70. Ook brengt de zender informatie en service. Op NPO Radio 5 presenteren bekende radiopresentatoren als Tineke de Nooij, Jan Rietman, Manuela Kemp, Henk Mouwe, Jan Steeman, Ron Brandsteder en Jacques Klöters.

Groot Nieuws Radio ook digitaal

Vanaf september 2015 gaat Groot Nieuws Radio uitzenden via digitale radio (DAB+). DAB is de afkorting voor Digital Audio Broadcasting, een nieuwe techniek voor het doorgeven van radiosignalen. Het analoge ethersignaal waarmee we nu geluid op onze radio ontvangen, is gevoelig voor kraak en ruis. Deze verouderde techniek wordt vervangen door een nieuwe techniek.

Het analoge signaal wordt een digitaal signaal, dat ook ‘gewoon’ door de lucht bij ons radiotoestel komt. De geluidskwaliteit van dit signaal is veel beter: kraak en ruis zijn verleden tijd!

Vanaf dinsdag 1 september 2015 kun je naar Groot Nieuws Radio luisteren via DAB+. Je kunt dan in een deel van Nederland buitenshuis en in de auto luisteren naar Groot Nieuws Radio.

Zeer waarschijnlijk wordt Groot Nieuws Radio doorgegeven via de masten in de volgende plaatsen: Goes, Rotterdam, Utrecht, Amersfoort, Den Haag, Eindhoven, Maastricht, Hilversum, Lelystad, Arnhem, Markelo, Smilde en Tjerkgaast. Hiermee hopen we ongeveer 70% van Nederland te bereiken.

Overigens blijft voor Groot Nieuws Radio de AM zender wel in gebruik.

NPO
© Henk-Jan Oudenampsen
13-08-2015
Media
https://www.npo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies