Kagiso Ramokoka: Hiv-positief maar levend met hoop

De Zuid-Afrikaanse Kagiso Ramokoka (27) woont in een klein, maar schoon huisje in Soshanguve (ZA), samen met haar twee dochtertjes en haar moeder. Sinds een paar jaar weet Kagiso dat ze hiv-positief is.

Toen ze ook nog de diagnose tuberculose kreeg, stuurde haar moeder de ernstig verzwakte Kagiso naar het aidscomité Khothatsong*. Ze was ervan overtuigd dat ze zou sterven, maar ze leeft! Vandaag de dag getuigt ze van het werk van God in haar leven.

“Toen ik in Khothatsong kwam, woog ik nog maar 42 kilogram en ik was heel zwak. De medewerkers moesten alles voor mij doen. Ze wasten me, gaven me te eten en dienden medicijnen toe. Twee maanden nadat ik was begonnen met de behandeling, ben ik opnieuw zwaar ziek geweest. Pas na herhaalde onderzoeken bleek dat ik ook tuberculose had. Ik heb twee keer in het ziekenhuis gelegen voor ik eindelijk ging opknappen. Op een nacht, toen ik hoge koorts had en dacht dat ik zou sterven, voelde ik Gods hand die mij opnam en hielp.

Oefeningen om sterker te worden

Als mijn oudste dochter naar school is, maak ik het huis op orde. De jongste is nog thuis. Ik wandel met haar en doe oefeningen om sterker te worden. Mijn moeder kookt voor ons als ze uit haar werk komt. We leven van haar salaris en dat is niet veel. Ik heb geen inkomen. God heeft een wonder verricht in mijn leven. Ik geloof dat hij de alfa en de omega is. Hij heeft me zijn liefde getoond en ik prijs hem elke dag. Ik hoop dat ik weer sterk genoeg wordt om te gaan werken en voor mijn kinderen kan zorgen. Dan kan ik ook weer naar mijn eigen huis in Hammanskraal gaan en ben ik niet meer van anderen afhankelijk.

Positief met hiv-positief

Tot alle jonge mensen in het land wil ik zeggen dat je niet moet opgeven als je hiv-positief bent! Accepteer het, neem je medicijnen en doe je oefeningen. Als je in God gelooft, zal hij een wonder uitwerken in je leven. De mensen in de omgeving zijn zeer onder de indruk van het werk van Khothatsong. Ze spreken er over, en ook over de vriendelijkheid van het personeel. De zusters zijn geweldig. Iedereen is ervan doordrongen dat hier heel goed werk wordt verricht!”

* De hulpverleners van Khothatsong verlenen in de township Soshanguve thuiszorg aan zo’n 100 aidspatiënten en hun families. Ook vangt Khothatsong weeskinderen op. Daarnaast zet Khothatsong in op voorlichting en preventie rond hiv/aids. Lees meer over dit project op de website van Verre Naasten.

Verre Naasten
Verre Naasten
25-02-2016
Hulpverlening
https://www.verrenaasten.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies