HGJB Ledenvergadering gecombineerd met thema-avond over geloofsopvoeding

De HGJB heeft een mooi jaar achter de rug, dat blijkt uit het jaaroverzicht dat vandaag werd gepubliceerd. Er waren veel activiteiten voor jongeren, met het bezoekersrecord op de jubileumeditie van de Kerstconferentie als hoogtepunt. Daarnaast is er nieuw catechesemateriaal ontwikkeld en werd het diaconale project ‘Delen in overvloed’ gelanceerd.

Aan de Kerstconferentie in 2015 namen 1.040 jongeren deel, een bezoekersrecord. De nieuwe belijdenismethode Hou(d)vast voorzag in een grote behoefte: maar liefst 2.200 boeken werden verkocht. Omdat de oude methode gedateerd raakte, is er een nieuwe klassieke methode op de markt gebracht. In 2015 is ook de geheel vernieuwde muziekbundel Op Toonhoogte gepresenteerd, de verkoop van deze bundel verloopt goed.

Naast de mooie en succesvolle aspecten is er echter ook reden tot zorg. Het aantal jongeren dat deelneemt aan een HGJB-activiteit of –vakantie daalt. Ook het aantal abonnees op de verschillende magazines neemt af. Directeur Roel Boogaard: “De tijd dat gemeenten en jongeren vanzelfsprekend voor de HGJB kozen, is voorbij. Daarnaast zijn er zorgen over de kerkverlating, want dit raakt niet alleen ouderen maar ook jongeren. Nu relaties en aantallen minder vanzelfsprekend zijn, zal de HGJB extra inzetten op impact en zichtbaarheid.” Dat betekent dat de HGJB aan de slag gaat met innovatie, nieuwe vormen van jeugdwerk en intensiveren van het relatiebeheer. Om ook in de toekomst als organisatie gezond te blijven zullen leden en gemeenten actief benadert gaan worden voor (financiële) ondersteuning.

Uit het jaarverslag blijkt verder dat de HGJB 2015 afsloot met een positief resultaat van ruim € 140.000. De collecteopbrengsten vanuit kerkelijke gemeenten daalden. Ook nam de inkomsten vanuit activiteiten en (catechese)methodes af. Dat desondanks toch een positief resultaat is bereikt komt door een lichte stijging van de particuliere giften en een strakke kostenbeheersing. Het resultaat wordt ingezet om de innovatieve projecten te bekostigen.

Op 2 juni organiseert de HGJB de Algemene ledenvergadering. Deze zal worden gehouden in Barneveld (Rehoboth, Gasthuisstraat 5) en begint om 18.30 uur. Donateurs en relaties worden hartelijk uitgenodigd deze vergadering bij te wonen. De HGJB bestaat bij de gratie van donateurs en gemeenten en hun inbreng wordt zeer op prijs gesteld. Samen kunnen en willen we leren en groeien! Om 20.00 uur zal diezelfde avond een thema-avond worden gehouden over geloofsopvoeding. Met inspirerende sprekers en praktische workshops worden ouders en gemeenteleden uitgedaagd na te denken over hun opvoeding en krijgen ze praktische handvatten om thuis mee aan de slag te gaan.

Hans Alderliesten

29-04-2016
Jongeren
https://www.hgjb.nl/jaarverslag

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies