Deddy Kruize: Na de operatie hebben zij een nieuwe toekomst

Deddy Kruize is sinds 2010 is ze vrijwilliger bij Mercy Ships en heeft meerdere keren op het schip gewerkt als operatieassistent. Op de website van MercyShips staat een mooi verslag van haar werk, we citeren een deel daaruit.

Deddy Kruize: ‘Afgelopen tijd was ik ook nauw betrokken bij veel indrukwekkende operaties in Madagaskar. Madagaskar is een bijzonder land. De natuur is prachtig en exotisch, maar staat in schril contrast tot de verschrikkelijke omstandigheden waar mensen in leven. Dit roept een bepaalde verontwaardiging in me op. Ik vraag me zo vaak af: ‘Dit kan toch niet?’. Maar blijkbaar bestaat het gewoon.

De vrouwen in Madagaskar hebben diepe indruk op mij gemaakt. De fistelproblematiek laat di pe sporen na in het land. Veel moeders hebben hierdoor kinderen verloren en lijden nog steeds onder de gevolgen hiervan. Ze zijn verstoten en voelen zich onwaardig. Op het schip trokken deze vrouwen naar elkaar toe. Ze bemoedigden elkaar en waren dankbaar. Bijna alle vrouwen liepen na hun operatie zingend met hun katheterzakken over de gang. Ik zag vriendschappen ontstaan onderling. Ze wisten van elkaars pijn en moeite af.

Ook de gespleten lippen en verhemeltes zijn veel voorkomende problemen. Het is soms duidelijk zichtbaar dat baby’s door deze aandoening te weinig voeding binnen krijgen. Het komt er gewoon via de neus weer uit. Echt onvoorstelbaar. Als ik dan die glimlachjes zie na de operatie weet ik: zij hebben een nieuwe toekomst.

Ze kunnen spraak ontwikkelen en gezond opgroeien.

Als operatieassistent ben ik verantwoordelijk voor de zorg rondom en tijdens een operatie. Het klaarzetten van apparatuur en materialen, het controleren van alle instrumenten en het halen van de patiënt. Zorgen dat de operatie zo goed en vlot mogelijk verloopt. Op het schip gebruiken we soms andere protocollen dan in

Nederland. Daarom was het soms zoeken naar: ‘Wat wordt er van mij verwacht?’

Ik vertrek nu voor een periode van twee jaar. Het leven op het schip is zo bijzonder. Je kent niemand als je aankomt, maar het is net alsof je een grote familie bent. De manier waarop er naar elkaar wordt omgekeken en voor elkaar wordt gezorgd. Deze sfeer had ik nog nooit meegemaakt. De manier van samenwerken, ook in de operatiekamer, is uniek.

Ik ben benieuwd wat voor verhalen we gaan zien en horen in Benin. Ieder land is weer totaal anders. Wij kunnen heel Afrika of heel Benin niet veranderen, maar wel de toekomst van een persoon tegelijk, zodat ze weer volwaardig mens zijn. Een leven met minder afwijzing en pijn, maar met toekomst.’

Lees het complete verhaal op de website van MercyShips via onderstaande link, en ondersteun dit mooie zendingswerk!

Mercy Ships
Mercy Ships
29-07-2016
Hulpverlening
https://www.mercyships.nl/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies