Iraakse christenen herdenken vlucht uit Qaraqosh

Open Doors – Christenenvluchtelingen in Erbil herdenken deze week dat ze twee jaar geleden hun huizen verlieten vanwege Islamitische Staat (IS). Een zelfgeschreven toneelstuk herinnert aan de vlucht uit Qaraqosh.

“De straten zijn leeg! Waarom?” Zo opent een acteur het toneelstuk over het drama wat zich twee jaar geleden in Noord-Irak afspeelde. “Zitten de mensen in de kerken? Komen ze straks weer naar buiten om de straten te vullen met blijdschap? Qaraqosh, Qaraqosh, wat is er met je gebeurd?”

Precies twee jaar geleden klopten in Noord-Irak duizenden christenen aan bij de kerken die nog in veilig gebied lagen. Een paar dagen daarvoor begon IS het offensief tegen Qaraqosh. Mosul, een andere grote, christelijke stad in Noord-Irak, was toen al in handen van de terreurbeweging. De kerk in Erbil heeft er een taak bijgekregen. De grote exodus uit Noordwest-Irak resulteert in vluchtelingenkampen op kerkpleinen en een diaconale nood.

Inmiddels is een groot offensief gaande tegen de terreurbeweging die in 2014 nog territorium won. Door de aanwezigheid van de Peshmerga, de Koerdische strijders, en de internationale coalitie die luchtsteun biedt, ziet de landkaart van Irak en Syrië er alweer heel anders uit. IS houdt echter nog wel een greep op hun belangrijkste steden: Raqqa in Syrië en Mosul in Irak.

Voor de christenen in Erbil die verlangen naar hun eigen stad, sluit het opgevoerde drama hoopvol af. Moshtak, de hoofdrolspeler, denkt terug aan een Palmzondag in Qaraqosh. Op die bijzondere dag gingen de christenen na de kerkdienst altijd de straat op, zwaaiend met palmtakken en olijftakken. Moshtak: “Hoeveel christenen er ook nog martelaar moeten worden, wij zullen terugkeren. Zwaaiend met de palmtakken en vol van vreugde.”

Open Doors
© Henk-Jan Oudenampsen
11-08-2016
Buitenland
https://www.opendoors.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies