Hulpbereidheid van mensen zonder EHBO-kennis zeer laag

Het is vandaag Wereld Eerste Hulp Dag. Het Rode Kruis deed onderzoek naar Eerste Hulp in Nederland. Daaruit blijkt dat de hulpbereidheid van mensen zonder EHBO-kennis alarmerend laag is, met name in het geval van reanimeren. EHBO’er Christiaan Theunis (34): ‘Wanneer mensen angstig zijn om iets verkeerd te doen tijdens een reanimatie, zeg ik altijd: ‘Pas als je niks doet, dán gaat het verkeerd.’

Veel mensen, lekker weer, goeie band. Het is alweer vijf jaar geleden dat Christiaan onbezorgd genoot van een muziekfestival op Hemelvaartsdag. Dat gevoel van onbezorgdheid werd abrupt onderbroken toen hij ineens zelf het podium op moest: één van de bandleden raakte buiten bewustzijn en er was dringend AED nodig. “Na drie schokken kwam hij bij. Binnen twee uur na de reanimatie werd hij gedotterd en het gaat nu goed met hem. Maar zonder AED had hij het volgens de arts niet gered.”

Jaarlijks krijgen zo’n 16.000 Nederlanders een hartstilstand. Dat zijn er meer dan 300 per week. Iedere Nederlander is verplicht om te helpen in een dergelijke situatie, maar slechts een kleine 3% van onze bevolking heeft een EHBO-diploma. Alarmerend is dat uit het onderzoek van het Rode Kruis nu is gebleken dat 84% van de mensen zónder diploma toegeeft niet te zullen reanimeren als dat wel nodig is.

Bertie Stoop (68) heeft ook geen EHBO-diploma. Toen zij een aantal jaar geleden tijdens een crematieplechtigheid één van de spekers in elkaar zag zakken, was ze wel bereíd om te helpen, maar klapte ze door een gebrek aan kennis volledig dicht. “Ze heeft het door hulp van anderen gelukkig gered en het gaat goed met haar, maar het zet je wel aan het denken.”

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten wat ze moeten doen in het geval van nood. Daarom biedt het Rode Kruis laagdrempelige workshops en cursussen aan. Ook heeft het Rode Kruis een speciale EHBO-app ontwikkeld waarin stap voor stap aanwijzingen worden gegeven voor het verlenen van Eerste Hulp. “Het is onvoorstelbaar wat een voldoening het geeft om een ander zijn kans op het leven terug te geven”, vertelt Petra Lubberding (38). Zij redde ooit het leven van een wildvreemde door reanimatie en mond-op-mond-beademing toe te passen. “Het is nu drie jaar geleden en elk jaar denk ik: dat is voor hem toch maar weer mooi een nieuw levensjaar erbij.”

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dus wil jij meteen kunnen opzoeken wat je moet doen als iemand jouw hulp nodig heeft​? Download de EHBO-app op je telefoon.

Rode Kruis
Rode Kruis
10-09-2016
Samenleving
https://www.rodekruis.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies