Tekst oude boekrol onthuld met CT-scan

Wetenschappers zijn erin geslaagd een deel van een bijna 2000 jaar oude en verkoolde boekrol, die niet meer kon worden uitgerold, weer leesbaar te maken. Het gaat om een oude Hebreeuwse boekrol, die werd gevonden in de Ein Gedi oase, ten westen van de Dode Zee.

De synagoge waarin de boekrol werd gebruikt, werd in de zesde eeuw door een brand verwoest, waardoor de boekrol ernstig werd aangetast. Handschriftdeskundigen schatten dat de boekrol is geschreven in de eerste of tweede eeuw na Christus.

Een team van Israëlische en Amerikaanse onderzoekers gebruikten een CT-scanner, waarmee artsen normaal tumorweefsel opsporen. Met deze scanner ‘schoten’ ze röntgenstraling door de boekrol heen, die door het materiaal werd geabsorbeerd. Hierdoor werd het mogelijk delen van de tekst weer zichtbaar te maken. Wellicht zat er een metaal in de gebruikte inkt, zodat het lukte de tekst te ontcijferen.

De zichtbaar gemaakte tekst betreft gedeelten uit Leviticus. De vondst is een bevestiging van de betrouwbaarheid van de Bijbel. De tekst is namelijk identiek aan de hedendaags gebruikte Hebreeuwse tekst.

‘Het is verbazingwekkend dat in 2000 jaar de tekst niet is veranderd,’ aldus Emmanuel Tov, één van de betrokkenen, van de Universiteit van Jeruzalem.

Bron: Science Advances Journal

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
24-09-2016
Onderwijs
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies