Nieuwe aliyah uit Ethiopie

Omer Bar Lev, vertegenwoordiger van de Zionistische Unie in de Knesset, het Israëlische parlement, heeft de regering opgeroepen de overgebleven Falasha Mura – Ethiopische Joden – zo snel mogelijk naar Israel te halen. ‘De bloedige oorlog in Ethiopië bedreigt de levens van veel mensen. Eén van de Falasha Mura is al omgekomen en het einde van de strijd is nog niet in zicht.’

De Ethiopische Jood die is omgekomen door de gevechten, is Weta Chekla, die wachtte op immigratie naar Israel. Inmiddels is de noodtoestand uitgeroepen in Ethiopië.

Afgelopen april besloot de Israëlische regering dat tot 2020 in totaal 9000 Ethiopische Joden aliyah mogen maken naar Israel. Het was de bedoeling dat al in juni 1300 Ethiopische Joden naar Israel zouden komen, maar pas afgelopen zondag kwamen de eerste 63 Falasha Mura aan.

De Internationale Christelijke Ambassade van Jeruzalem (ICEJ) schonk meer dan 500.000 dollar aan Keren Hayesod, een nationale fondswervende organisatie die samenwerkt met de regering, om daarmee de komst en opname van 523 Ethiopische Joden mogelijk te maken. De ICEJ hoopt meer geld te kunnen doneren om de komst van nog meer Falasha Mura naar Israel mogelijk te maken.

David Parsons, woordvoerder van de ICEJ, stelt: ‘We ondersteunen de aliyah naar Israel van deze Ethiopische Joden als een humanitair gebaar om families te verenigen die de afgelopen jaren waren gescheiden, omdat sommigen al in Israel woonden en anderen nog in Ethiopië.’

In 1991 haalde het Israëlische leger in 36 uur tijd met 35 vliegtuigen 14.325 Ethiopische Joden naar Israel. Aan boord werden toen vijf baby’s geboren. Deze actie werd Operatie Salomo genoemd.

In 1984 werden in Operatie Mozes 8000 Ethiopische Joden naar Israel gehaald uit het door hongersnood getroffen Soedan.

God brengt opnieuw een deel van Zijn volk Israel thuis. Als vervulling van tientallen Bijbelse profetieën.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
15-10-2016
Buitenland
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies