Allerarmsten kunnen hun voedselpakket niet missen

Zending over Grenzen wil dit jaar tienduizenden voedselpakketten uitdelen aan de allerarmste mensen in Oost-Europa. Daarvoor voert de stichting grootschalig actie in Nederland onder de noemer ‘Voedselpakket gemist’.

“Veel mensen herkennen het gevoel: bah, heb ik net het pakketje gemist dat ze kwamen brengen. Gelukkig ligt het dan meestal bij de buren”, zegt directeur Peter van der Bijl van Zending over Grenzen. “De allerarmsten in Europa kunnen hun voedselpakket echter beslist níet missen. Soms is het pakket het verschil tussen leven en overleven.”

In een grootschalige campagne wordt heel Nederland opgeroepen om een voedselpakket te doneren aan een arm gezin in Oost-Europa. Via een speciale website (www.voedselpakketgemist.nl) kunnen donateurs zien waar hun pakket het meest nodig is.

“Met deze actie kunnen we Kerst voor de allerarmsten in zes landen tot een feest maken, waaruit blijkt dat God én mensen uit liefde omzien naar een wereld in nood”, zegt Peter van der Bijl. Hij spreekt de verwachting uit dat de jaarlijkse actie opnieuw veel voedselpakketten oplevert. “Het is een prachtige manier om heel concreet iets te betekenen voor de naaste, al woont deze ver weg.”

Lokaal

Zending over Grenzen vindt duurzaamheid belangrijk. Daarom worden de voedselpakketten in de zes projectlanden in Oost-Europa samengesteld door lokale coördinatoren en vrijwilligers van Zending over Grenzen. Zij brengen de voedselpakketten persoonlijk bij arme gezinnen, ouderen en kindertehuizen.

Een voedselpakket bevat basisvoedsel, zoals meel, zout, suiker, rijst, spaghetti, macaroni, thee, havermout, gist en olie. Maar ook enkele producten voor de feestdagen zoals biscuits en chocolade. Deze producten worden voornamelijk in de landen zelf ingekocht. De ontvangers zijn op deze manier bekend met de producten en het stimuleert de lokale economie.

Een voedselpakket neemt direct een grote zorg weg. Voor de lange termijn zoeken lokale medewerkers en samenwerkende kerken samen met de mensen in nood naar een bestaan waarin zij niet langer afhankelijk zijn van hulp van buitenaf.

Pakket

Een voedselpakket kost € 23,50. Voor iedere ontvanger die het prijs stelt is een Bijbel of christelijk boek beschikbaar. De kosten hiervoor zijn reeds verwerkt in de prijs van het pakket. “Voor een relatief laag bedrag maken gevers een enorm verschil in het leven van de allerarmsten”, aldus Van der Bijl. “Zo laten donateurs, sponsors en vrijwilligers zien dat kansarme gezinnen, kinderen en ouderen in Oost-Europa er niet alleen voor staan in hun armoede en eenzaamheid.”

Zending over Grenzen kon vorig jaar rond de Kerst dankzij deze actie 30.000 voedselpakketten uitdelen.

Yvonne Simonjan-Poortinga
Zending over Grenzen
17-10-2016
Hulpverlening
https://www.voedselpakketgemist.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies