Peter: Met kerst zie ik mijn vrouw en gezin weer

Peter werkt al meer dan 33 jaar in het buitenland. Hij woonde met zijn gezin 29 jaar in Haïti, een paar maanden in Zambia en sinds 2012 is hij landendirecteur voor ZOA in Afghanistan. Hoe is het om te wonen in een conflictgebied?

“Alhoewel je in de media niet veel meer over Afghanistan hoort, speelt er veel. De strijd tussen de overheid en Taliban, overstromingen, aardbevingen en de honderdduizenden vluchtelingen die teruggestuurd worden vanuit Pakistan. Maar ik snap wel dat het weinig in de media is, de conflicten spelen al te lang om nog ‘nieuws’ te mogen heten en voor journalisten is het hier ook niet veilig.

Ik leid hier een soort vrijgezellenbestaan. Mijn vrouw woont namelijk nog in Nederland – Afghanistan is niet bepaald vrouwvriendelijk. We spreken elkaar via Skype en WhatsApp, en eens in de drie maanden kom ik naar Nederland. Het is niet leuk om zo ver van elkaar te wonen, maar voor haar veiligheid is dit het beste. En ik voel dit als mijn roeping: op een praktische manier mijn naaste dienen, om zo iets te weerspiegelen van Jezus’ liefde voor de wereld.

“Hoe minder de Taliban van me weet, hoe beter”

Waarom mijn foto onduidelijk is? Dat is ook een veiligheidsmaatregel. De Taliban ziet alle buitenlanders als vijand. Hoe minder ze van me weten, hoe beter. Maar ik voel me wel veilig hoor, onder bepaalde condities dan. We rijden bijvoorbeeld alleen als het licht is en laten de auto niet zonder chauffeur op straat staan, anders kan er een explosief onder worden gehangen. Aanslagen op de weg zijn wel mogelijk, ik rijd vaak over de weg waar in 2007 een ZOA-chauffeur is omgekomen. In provincie Sar-e Pul, waar we werken, zou ik als buitenlander niet veilig kunnen wonen. Onze medewerkers werken echt in zeer onveilige situaties, ik bid altijd voor hun veiligheid.

Met kerst ben ik in Nederland, bij mijn vrouw en gezin. Voor ik hier weg ga, organiseer ik altijd een diner voor mijn medewerkers, inclusief kalkoen! Verder wordt hier geen kerst gevierd. Maar een stille en veilige nacht gun ik aan alle Afghanen. Dit land is al drie decennia verwikkeld in oorlogen en de bevolking heeft nog weinig hoop dat het ooit beter wordt. Ik hoop voor hen dat er eindelijk échte vrede komt. “

Vanwege veiligheidsredenen is Peter niet zijn echte naam.

Wil je helpen om ZOA’s werk in Afghanistan mogelijk te maken, ook tijdens de donkere decembermaand? Help dan mee via het donatieformulier op de website van ZOA of sms ‘Vrede’ naar 4333.

ZOA
ZOA
04-12-2016
Hulpverlening
https://www.zoa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies