SGP: Minder Brussel en meer Den Haag

Europa staat op een kruispunt. Op 25 maart wordt in Rome herdacht dat de Europese Economische Gemeenschap (EEG) precies 60 jaar geleden in dezelfde stad werd opgericht. In de aanloop naar 25 maart presenteerde Commissievoorzitter Juncker vijf scenario’s voor de toekomst van de Europese Unie. Vreemd genoeg blijkt dat ook verdere Europeanisering nog altijd gezien wordt als een serieuze mogelijkheid.

Op dit kruispunt in de Europese geschiedenis kiest de SGP voor een realistisch alternatief. We moeten pas op de plaats maken. Juist ‘Rome 2017’ is een cruciaal moment om kritisch te reflecteren op de Europese integratie sinds ‘Rome 1957’. Juist nu moeten we concluderen dat de Europese integratie te ver is doorgeslagen. Dat er te veel landen bij kwamen. Dat lidstaten te veel zelfstandigheid verloren. Dat de spanning binnen de EU te groot is geworden.

Het alternatief van de SGP: een eenvoudigere en flexibelere EU. Er moet meer macht bij de lidstaten blijven. Griekenland of Polen hoeven zich niet te bemoeien met onze scholen of pensioenen. Onze Grondwet moet ervoor zorgen dat macht niet te makkelijk naar Europa verdwijnt. Bovendien moeten we onderkennen dat de huidige euro zijn langste tijd gehad heeft, omdat de verschillen tussen noord en zuid te groot zijn. Op de lange termijn is een andere munt voor economisch stabiele landen gezonder.

Een hervormde EU: de SGP stáát ervoor.

SGP
© Henk-Jan Oudenampsen
03-03-2017
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies