Safia: Wanneer mag mijn leven beginnen

Safia wacht. Op een verblijfstatus, op een huis en vooral op de vrijheid om haar leven te mogen beginnen. In het asielzoekerscentrum waar ze nu woont heeft ze geen vriendinnen meer, die zijn verhuisd. Zonder hen duurt een zomer op het AZC eindeloos lang.

Safia zoekt afleiding door te tekenen en ze verheugt zich op een vakantiekamp, waar ook andere vluchtelingenkinderen zijn. Daar kan ze even haar zorgen vergeten. Ze weet nog goed hoe gevaarlijk het voor haar was in Libië en hoe het was om in een bootje te moeten vluchten. “De herinneringen wil ik het liefste vergeten.” Als Safia in de spiegel kijkt ziet ze een sterk meisje. Maar ze vraagt zich hardop af: “Wanneer mag mijn leven beginnen?”

Steeds maar weer afscheid


Kinderen die in een asielzoekerscentrum wonen hebben vrijwel altijd een traumatische verhuizing en reis achter de rug. Ook in Nederland mogen ze vaak niet op één plek blijven. “Ze moeten van school veranderen en steeds maar weer afscheid nemen van pas gevormde vriendenclubjes. Een ervaring die hen zal doen aarzelen contacten aan te gaan of vriendschappen te sluiten op een nieuwe locatie. Immers, voor je het weet moet je weer verhuizen. Kinderen worden daardoor kwetsbaar”, aldus Werkgroep Kind in AZC.

Mensjesrechten

Mensjesrechten wordt gemaakt door IKON docs bij de EO. In elke aflevering van Mensjesrechten staat één artikel van de Rechten van het Kind centraal. In Safia’s zomer is dat artikel 31: “Ieder kind heeft recht op creatieve ontwikkeling.”

Safia’s zomer: Mensjesrechten/ Zapp Echt Gebeurd. Zondag 12 maart om 19:25 uur op Zapp NPO 3

Evangelische Omroep
Evangelische Omroep
11-03-2017
Media
https://www.eo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies