Zuid-Sudan: Een gelukkig leven

Wanneer je het levensverhaal van Adiew hoort, dan denk je niet direct aan een gelukkig leven. Toen ze 22 was, vluchtte Adiew met haar man en vier kinderen vanwege het geweld in hun regio. Ze kwamen terecht in het ontheemdenkamp Mingkaman aan de oevers van de Nijl. Haar man ging verder om werk te zoeken; ze heeft hem sindsdien niet meer gezien. Een jaar later overleed haar dochter aan malaria. Haar stem breekt als ze over het verlies praat.

Inmiddels zijn er drie jaar voorbij. Adiew zit nog steeds in Mingkaman, waar ze veel moeite moet doen om voldoende eten voor haar kinderen te vinden. Ze eten zelden vaker dan één keer per dag. “Ik pluk waterlelies, die eten we op.”

Toch vindt ze dat ze geluk heeft gehad. Adiew overleefde een cholera-infectie, een van de dodelijkste ziekten in Zuid-Sudan. Ze kon op tijd in het ziekenhuis komen en daar met succes behandeld worden. “Het is een heel gevaarlijke ziekte. Veel mensen gaan eraan dood,” zegt ze. “De mensen in Mingkaman lijden echt. Er zijn te veel zieken.”

In Zuid-Sudan woedt de langste en grootste uitbraak van cholera sinds de onafhankelijkheid van het land in 2011. De zeer besmettelijke ziekte verspreidt zich via water en kan binnen enkele uren dodelijk zijn. “De mensen in Tar bijvoorbeeld hebben alleen vuil water uit de moerassen om te drinken,” zegt dr. Liz Lewis, noodhulpmedewerker bij Medair. “De moerassen worden ook voor defecatie gebruikt. Dit is een ernstige bron van besmetting. Omdat er heel weinig gezondheidszorg in het gebied beschikbaar is, lopen veel levens acuut gevaar.”

Medair heeft in Ayod een cholerabehandeleenheid opgezet en gewerkt aan toegang tot veilig water en sanitatie- en hygiënevoorlichting. In Zuid-Sudan voeren we grootschalige campagnes voor orale choleravaccinatie uit, omdat korte-termijnoplossingen soms noodzakelijk zijn om levens te redden. Deze vaccinatie wordt in één of twee doses gegeven en kan tot vijf jaar lang bescherming bieden.

In februari heeft Medair in twee dagen 30.772 mensen gevaccineerd tegen cholera in een zeer afgelegen en moeilijk bereikbaar gebied. Momenteel vaccineert Medair 68.000 mensen in Mingkaman. “We moeten tienduizenden injectieflacons aanvoeren en gekoeld houden. Het is een grote en intensieve operatie, maar we houden het vol omdat we weten dat daarna 68.000 mensen beschermd zullen zijn,” aldus Medair-noodhulpmedewerker Diana.

Het is moeilijk om zo veel leed te zien zonder in staat te zijn om meer te doen om mensen zoals Adiew te helpen. In ieder geval hebben we haar en haar kinderen kunnen helpen met een mogelijk levensreddend vaccin. “Ik ben blij met de vaccinatie en met jullie,” vertelt Adiew.

Haar oprechte dankbaarheid laat zien dat zelfs kleine acties zoals deze een groot verschil kunnen maken. Adiew wordt iedere dag wakker met een lege maag en ver weg van haar man, maar houdt desondanks hoop dat het ooit beter zal gaan. De liefde voor haar kinderen en de sterke wil om voor hun overleven te vechten zijn overduidelijk.

Het werk van Medair in Zuid-Sudan wordt mogelijk gemaakt door de Europese Unie, het Bureau voor Internationale Ontwikkeling van de VS (USAID), UK aid van de Britse regering, South Sudan Humanitarian Fund, het Zwitserse Bureau voor Ontwikkeling en Samenwerking, het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS, het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met Tear en via de Dutch Relief Alliance Joint Response for South Sudan en gulle particuliere donateurs.

Voor deze inhoud is gebruik gemaakt van informatie van Medair-medewerkers in het veld en op het hoofdkantoor. De zienswijzen in dit bericht vallen onder de verantwoordelijkheid van Medair en dienen op geen enkele wijze beschouwd te worden als de officiële opvatting van enige andere organisatie.

Medair
© Diana-Gorter
25-08-2017
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies