Joods Nationaal Fonds viert haar 115 jarig bestaan

Dit jaar viert het Joods Nationaal Fonds (JNF) haar 115 jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan organiseert het JNF op drie plaatsen in Nederland een JNF Experience. De eerste twee avonden hebben al plaatsgevonden in Amsterdam en Apeldoorn. Er was veel belangstelling voor de JNF Experience dagen.


Tijdens de JNF Experience worden de bezoekers ingelicht over de werkzaamheden die het JNF in Israël doet. Zo houdt het JNF zich bezig met:

Bomen planten

Sinds 1902 worden door het JNF bomen gepland in Israël. Bomen vormen zuurstof, humus, vruchtbare grond, kortom leven voor mens en dier.

Land- en tuinbouw


Het JNF ondersteunt de ontwikkeling van duurzame land- en tuinbouw met name in de woestijn.

Waterprojecten

Het JNF zorgt voor optimaal gebruik van water o.a. door hergebruik van afvalwater, opvang van regenwater en opslag voor droge tijden.

Research

Research maakt het mogelijk op steeds efficiëntere wijze met water, energie, natuur en grond om te gaan.

Een nieuw project van het JNF is Arava project in de Negev woestijn. Israël wat in de Bijbel het land van melk en honing wordt genoemd, bestaat nog steeds voor meer dan de helft uit onvruchtbare, rotsachtige woestijngebied waar nauwelijks iets groeit. De inwoners van de Negev woestijn trotseren sinds jaar en dag deze omstandigheden en ondanks de hitte en de droogte wonen en werken zij er met liefde voor het land in kleine dorpen in de Arava in het noorden van de Negev. 


Nieuwe landbouwtechnieken

Dankzij de inspanning van het JNF is het voor de bewoners van de dorpen in de Negev mogelijk om op wonderlijke wijze land- en tuinbouw te plegen. Bij het zien van de mooie paprika’s, druiven en andere gewassen die op deze ooit dorre en rotsachtige woenstijngrond groeien zult u begrijpen waarom de Bijbel spreekt over een land van melk en honing. 
Door nieuwe landbouwtechnieken en nog efficiëntere manieren om het schaarse water te benutten wordt bereikt dat zelfs in de dorre en rotsachtige woestijn weer vruchten kunnen worden geoogst.

Het JNF heeft haar 115 jaar van bestaan ervoor gezorgd dat Israël een land is geworden van bomen en tuin- en landbouw die van betekenis is voor de gehele wereld.

Wilt u het JNF steunen dan kan dat door een gift over te maken of door een boom te planten in Israël. 
Meer informatie hierover vindt u op www.jnf.nl

U kunt ook nog op 4 april 2018 in Katwijk de laatste van de drie JNF experience meemaken. Het is zeker de moeite waard om de werkers in de Arava te horen over hun ervaringen.

Bert Huizing
Foto’s: Bert Huizing
30-01-2018
Web: www.jnf.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies