Egyptisch priester brengt al 50 jaar het Evangelie aan moslims

Dirk van Genderen: ‘Binnen de moslimwereld vindt er een opwekking plaats. Dat is echt goed nieuws. Kennelijk wil God in deze eindtijd ook in de moslimwereld, of misschien wel juist in de moslimwereld, velen voor eeuwig redden van de ondergang. Hij wil immers niet dat iemand verloren gaat, maar dat allen tot bekering komen.’

De Egyptische Koptische priester Zakaria Botros zet zich al tientallen jaren in om via de media moslims met het Evangelie te bereiken. Hij wordt door extremistische moslims ‘de plaag van de islam’ genoemd, omdat mede door hem duizenden – sommigen spreken over miljoenen – moslims tot geloof in de Heere Jezus zijn gekomen. De Arabische krant ‘al-Insam al-Jadid’ noemt hem de ‘publieke vijand nr. 1’.

Botros woont in Amerika, is nu 84 jaar en kan vanwege zijn leeftijd niet elke week meer een programma uitzenden. Zijn grote inzet om moslims te bereiken met het reddende Evangelie, roept heftige antireacties op in de moslimwereld. Daarom vraag ik u voor hem te bidden, dat de Heere hem spaart en genade geeft om nog een poosje door te gaan met zijn gezegende bediening.

Beloning van 60 miljoen dollar op het doden van Botros

Botros evangeliseert via satelliet TV, zodat de islamitische leiders hem niet het zwijgen op kunnen leggen. Hij ontmaskert in zijn uitzendingen de wandaden die in naam van de islam worden gepleegd en aarzelt niet om Mohammed een boodschapper van satan te noemen. Het is niet verwonderlijk dat er al tal van fatwa’s (vonnissen) over hem zijn uitgesproken en dat al-Qaida een beloning van 60 miljoen dollar heeft uitgeloofd voor degene die hem – dood of levend – aan hen uitlevert.

Zijn programma’s worden live uitgezonden. Wie wil, kan vaak direct in de uitzending reageren. Hij geeft tegenstanders de ruimte om via de telefoon in de uitzending te hun mening te verkondigen, maar de Heere geeft hem veel wijsheid om daarop te reageren.

Hij sloot een keer een uitzending af door het leven van Mohammed te vergelijken met de bediening van de Heere Jezus hier op aarde. ‘Mohammeds voorbeeld leidde tot oorlog en terrorisme, terwijl het volgen van de Heere Jezus leidt tot vrede en genade. Jezus kwam om zielen te redden, Hij offerde Zijn eigen leven om anderen te redden. Mohammed wilde dat anderen zich voor hem opofferden, zodat hij zijn eigen rijk kon oprichten.’

Al 50 jaar

Al zo’n 50 jaar brengt Botros het Goede Nieuws van het Evangelie. Sinds 2000 gebruikt hij het internet om nog meer mensen te kunnen bereiken met de blijde boodschap.

Van 2003 tot 2010 zond hij zijn programma ‘Life TV’ uit via de Arabische zender van de BBC en bereikte elke week tientallen miljoenen moslims. Door die programma’s kwamen heel veel moslims tot geloof in de Heere Jezus, wat de Arabische zender al-Jazeera ertoe bracht de uitzendingen van Botros te vervloeken vanwege de ongekende evangelische aanval op de islam.

Omdat in 2010 een belangrijke financier van zijn programma’s afhaakte, startte Botros toen met zijn eigen satellietstation: ‘Redeemer TV’. Botros, die zowel het Egyptische als het Amerikaanse staatsburgerschap heeft, corrigeerde tijdens het presidentschap van Obama diens schokkende gebrek aan kennis toen de president tijdens het Nationale Gebedsontbijt het christelijk geloof bekritiseerde. Ook corrigeerde hij de uitspraak van Obama dat de islam een vreedzame religie zou zijn.

Islam bestrijden met het Evangelie

Terwijl Amerika, Rusland en de EU de Islamitische Staat (IS) bestrijden met bommen en aanvallen met drones, doet Botros dit met het Evangelie. Hij spreekt moslims heel direct aan, zoals: ‘Zou God echt willen dat u uw buurman doodt, of hem tot uw slaaf maakt? Zou de Almachtige echt willen dat zijn volgelingen andere mensen kopen en verkopen alsof het dieren zijn? Denk na, mensen. Gebruik uw verstand. Luister naar uw hart – uw ziel staat op het spel.’

Seculiere mensen bestrijden de islam alsof het een politiek systeem is. Botros spreekt over de geopolitieke agenda van de islam: het geloof in een valse afgod. Hij zoekt naar mogelijkheden om de liefde van Jezus te laten zien tegenover de onderdrukking door Allah, om zo het onkruid met wortel en tak uit te roeien, in plaats van het afsnijden van de toppen van het onkruid.

Redding van zielen

Het gaat Botros er niet om de wereldverovering door de islam te stoppen. Het gaat het om de redding van zielen van moslims. Hij valt daarbij de islam aan, niet de moslims. Omdat hij hen wil redden. Botros: ‘Ik hou net zoveel van de moslims als ik de islam haat.’

Hij begint en eindigt elke tv-uitzending met de opmerking dat hij van zijn kijkers houdt en dat hij hun licht, hoop en liefde wil tonen. Hij wil moslims bevrijden van de sharia en hen tot Christus leiden, om zo de radicale islam verzwakken.

Sneller in de hemel

Het is het gedrag, het leven van oprechte christenen, waardoor moslims geraakt worden. Ze zien iets van Christus in hen, waardoor ze een verlangen krijgen om ook zo’n leven te ontvangen.

Voormalige moslims die tot geloof zijn gekomen, noemen vaak de blijdschap in het leven van christenen en hun morele integriteit, waardoor ze als eerste geraakt werden. Anderen noemen de liefde in de huwelijken van christenen en hun inzet voor anderen, zonder uit te zijn om daar financieel beter van te worden. Sommigen ervaren wonderlijke genezingen door het gebed van christenen.

Wat doet het met Zakaria Botros, dat hij wordt bedreigd en dat er een enorme geldprijs op zijn hoofd is gezet? ‘Als al-Qaida of radicale moslims mij doden, ben ik alleen maar eerder in de hemel, bij de Heere Jezus. Ik zou zeggen: Dank u, ik ben er, ik ben er.’

(Bron: Faith)

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
Inside the Revolution
03-02-2018
Evangelisatie
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies