Buitenlandse Zaken doet beroep op Christelijk Noodhulpcluster

De leden van het Christelijk Noodhulpcluster (CN) zijn door het ministerie van Buitenlandse Zaken benaderd met de vraag of het cluster extra hulp kan geven in Irak. De CN-leden die via lokale partners actief zijn in Noord-Irak (Dorcas en Tear), overleggen hier dinsdag over met het ministerie.

De christelijke organisaties Dorcas, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA hebben tot en met 22 augustus ruim 200.000 euro ontvangen voor noodhulp in Noord-Irak.

In Erbil en in Suleimaniya bieden de CN-leden noodhulp aan ongeveer 1000 ontheemde en gevluchte families. De hulp betreft onderdak, voedsel, matrassen en verzorgingsartikelen. Het verzoek van het ministerie sluit aan bij de wens van CN om de noodhulp in Noord-Irak op te schalen.

Opschalen hulp in Erbil

In Erbil is via een lokale partner sinds juni de hulp uitgebreid tot 700 families. 250 gezinnen (50 yezidi’s en 200 christenen) krijgen elke twee weken een voedselpakket. Dagelijks wordt er voor een maaltijd gezorgd voor 450 families die in tenten leven in het Mart Chmoni park. Aan 250 families worden luiers worden uitgedeeld. Ook zijn er 700 matrassen en 15 gasflessen en 10 kookstellen uitgedeeld.

Vorige week woensdag en donderdag was Michel Gendi, Dorcas-directeur buitenland, in Erbil om de nood te zien, en te zoeken naar manieren en organisaties om de hulp uit te breiden: ‘We streven ernaar om naast de partner ook zelf in Erbil actief hulp te brengen want de nood is overweldigend. Komende week wordt gestart met nog eens 300 families voorzien van voedsel- en hygiëne-pakketten in Erbil, en minimaal 300 in Duhok.

Opschalen hulp in Suleimaniya

Projectcoördinator Annet van Egdom van de partnerorganisatie geeft een update over de situatie in het gebied. ‘De situatie lijkt gestabiliseerd. De meeste acute dreiging lijkt ver weg. De Koerden lijken in staat zich te verdedigen en er is meer vertrouwen dat het veilig blijft.’ Medicijnen en speelgoed zijn uitgedeeld in de kerk en melkpoeder is uitgedeeld aan yezidi’s. De distributie van voedsel verloopt wat langzamer, omdat eerst duidelijk moet worden waar dit het meest nodig is. De partnerorganisatie heeft het bieden van noodhulp uitgebreid naar andere locaties. De partnerorganisatie heeft aangegeven graag de noodhulp te willen opschalen, omdat duidelijk om hen heen te zien is dat de nood hoog is. Tear heeft aan deze partner van haar een eerste bedrag van 50.000 euro beschikbaar gesteld.

Abel Korevaar
© Henk-Jan Oudenampsen
25-08-2014
Hulpverlening
https://www.dorcas.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies