Onvermoeide inzet evangelisatie- en kinderwerk onder de Roma in Oekraïne

Terwijl er een hevige oorlog woedt in het oosten van Oekraïne, gaat in de westelijke provincie Transkarpatië het evangelisatie- en kinderwerk onder de Roma gewoon door! Een Nederlandse groep bezocht een aantal locaties, waar projectpartners van Christian Roma Support (CRS) zich ondanks de spannende situatie onvermoeid zijn blijven inzetten.

Bij aanvang van de oorlog was het voor iedereen een afweging, om te vluchten naar het buitenland, of te blijven. Elke projectpartner vertelt van de gedachten en gebeden in die tijd, en het uiteindelijke besluit om niet weg te gaan, maar er te zijn voor de mensen die hulp en bemoediging nodig hebben.

Relatief veilig

In het zuidwestelijk deel van het land is het relatief veilig en zijn er geen beschietingen, maar de oorlog overschaduwt het hele leven. Geregeld zijn er dreigende luchtalarmen te horen. Het afweergeschut kan vele aanvallen neerslaan, maar juist tijdens de recente reis waren er luchtaanvallen vanaf de Zwarte Zee met supersonische raketten die niet konden worden geweerd. In een paar steden werden er midden in de nacht flatblokken geraakt. Woningen raakten in puin en tientallen mensen werden verminkt of gedood. De volgende dag was het aanhoudend in het nieuws en was het verdriet, de angst en verslagenheid overal voelbaar.

Beducht

Sommige Hongaarstalige burgers, die op hun tv-kanaal veel Hongaars/Russische propaganda zien, verwijten de Oekraïense regering de aanhoudende oorlog. Maar de meeste Oekraïners zijn er zo beducht voor om weer onder de heerschappij van Moskou te komen, dat zij er alles voor over hebben om strijd te blijven voeren. Hoewel ze vrezen dat de vaders, zonen of echtgenoten die naar het front moeten, het wellicht niet overleven. Mannen tussen de 18 en 60 jaar, die niet meer dan twee minderjarige kinderen hebben, zijn dienstplichtig en kunnen elk moment opgeroepen worden.

De Roma Kids Projecten

Wanneer er een luchtalarm gaat, moeten alle openbare gebouwen sluiten en iedereen de schuilkelders in. Ook in scholen en ziekenhuizen, wat allerlei logistieke problemen met zich mee brengt en velen als traumatisch ervaren. In Roma-gemeenschappen blijven kinderen die voorheen wel naar school gingen nu steeds vaker thuis. De Roma Kids Projecten zijn daarom des te belangrijker, omdat de lessen daar wel door kunnen gaan. De kinderen genieten er ook van de goede maaltijden. Met veel liefde koken projectwerkers dagelijks grote pannen vol, en krijgen kinderen dikwijls ook nog bakjes eten mee voor thuis.

Evangeliseren onder de Roma

Daarnaast zijn CRS-projectpartners bevlogen om te evangeliseren onder de Roma, juist in deze moeilijke tijd. Zij benutten elke beschikbare plek om mensen met de liefde van Christus te bereiken, zoals op straat in een Romadorp, in de kelder van een flatblok of in een opgezette tent. Ze bidden met de mensen en geven hulp waar mogelijk. Voor de Roma-gezinnen is het een belangrijke inspiratie en steun. Bidt u mee voor kracht en bescherming en volharding?

Support voor Oekraïne blijft heel erg welkom!

Meer informatie: www.christianromasupport.nl
Auteur: Anneke Steinmann
Foto: CRS
Steunen met een gift: CRS

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies