Anneke wil Roma kansen geven om een beter leven op te bouwen

Anneke Steinmann is al vele jaren met haar team actief voor de Roma, een bevolkingsgroep in Oost-Europa met een van oorsprong nomadisch achtergrond. De ook wel gebruikte naam ‘zigeuners’ wordt als denigrerend beschouwd. De bekendste groep in Europa zijn de Sinti. Ze leven vaak in woonwagenkampen en achterstandswijken. Op de foto ziet u het bestuur van Christian Roma Support. Christelijknieuws.nl sprak met Anneke (achterste rij tweede van rechts) over dit bijzondere werk.

Wanneer en hoe is jullie organisatie ontstaan?

In 2011 hebben wij de stichting Christian Roma Support opgericht, met verschillende mensen die al sinds de val van het IJzeren Gordijn naar Oost-Europese landen reisden. Zoals in onze eerste podcastaflevering genoemd wordt, zijn de Roma er degenen die ‘niet gezien’ worden. Die afgewezen, gewantrouwd, veracht worden. En aan de buitenranden van dorpen en steden wonen, in ellendige omstandigheden. Wij willen hen vertellen wie Jezus is, dat Zijn hart naar hen uitgaat, en hen kansen geven een beter leven opbouwen.

Wat houdt jullie werk precies in?

Wij hebben diverse Support Programs, waarmee we enerzijds noodhulp geven (voedsel waar honger is, stookhout waar mensen kou lijden), maar vooral ook werken aan structurele verbeteringen. Door kinderen naar school te laten gaan, door Roma-jongeren te laten studeren, door creëren van werk waardoor Roma-gezinnen zelfvoorzienend worden. De gemeenschap versterken, door Roma-kerkjes te bouwen/renoveren die multifunctioneel zijn; er worden kerkdiensten gehouden en daarnaast ook alfabetiseringscursussen gegeven, vrouwen getraind, etc.

Wat is jullie doel?

De vicieuze cirkel van buitensluiting en armoede van de Roma doorbreken. En het eenzijdige beeld dat er over de Roma bestaat nuanceren door informatie te delen over hun achtergrond, geschiedenis, leefwijzen en cultuur.

Waar zijn jullie actief?

De Roma (ook wel ‘Gypsies’ genoemd) wonen verspreid over de wereld. Wij werken momenteel in acht landen: Bulgarije, Montenegro, Noord-Macedonië, Oekraine, Roemenië, Servië, Israël en India.

Heb je wel eens iets bijzonders meegemaakt?

Op iedere reis maak je bijzondere dingen mee. Ik logeer altijd bij Roma-gezinnen thuis, en ben steeds weer onder de indruk van alles wat mensen doorstaan en toch kans zien verder te gaan. De verdraagzaamheid, veerkracht en ook gastvrijheid is enorm. Ze wonen vaak in kleine bouwvallige onderkomens met bijna geen meubels of voorzieningen. Het is niet makkelijk zonder water om je te wassen, zonder wc of zonder behoorlijk matras om te slapen. Maar voor mij is m’n hevige noten-allergie dan de grootste uitdaging. Die is levensbedreigend en ik moet daarom altijd uitleggen dat dit voedsel niet in mijn buurt mag komen. Ik draag een EpiPen bij me, maar die heeft niet voldoende effect meer. ‘Een volgende aanraking kan fataal zijn’, zei een arts al jaren geleden.

Nu bezoek ik eens in de paar jaar in Roemenië een weduwe, een Roma-vrouw die onnoemelijk veel leed heeft meegemaakt. Ze heeft ook drie van haar zeven kinderen verloren. Ze is straatarm en woont in een hutje samen met haar gehandicapte zoon. Ik klopte een keer in het najaar op hun deur, ging naar binnen en zag… de hele kamer vol walnoten. Die zaten ze samen te pellen, om daarmee wat geld te verdienen. Ik kon het niet opbrengen rechtsomkeert te maken en riep in gedachten om Gods genade. Moeder en zoon sprongen op en omhelsden mij, en ik bedacht dat dit nu mijn einde kon zijn. Ik wachtte op de bekende symptomen die een aanval inluiden, maar er gebeurde niets. Ik ben er uiteindelijk uren gebleven en heb geen enkele klacht gehad. Een Godswonder, dat mij opnieuw bevestigde dat het Zijn wil is deze mensen te bezoeken, bemoedigen en helpen.

Hoeveel mensen hebben jullie kunnen helpen?

Vele duizenden.

Hoe kunnen de lezers jullie steunen?

Het meest waardevolle is maandelijkse support, voor een Roma-kind, of voor een van de overige Support Programs of korter lopende projecten (zoals momenteel Steun Oekraïne, proj. 5011).

Auteur: Redactie christelijknieuws.nl
Foto: Christian Roma Support
Meer informatie: www.christianromasupport.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies