Marieke wil hoogsensitieve kinderen laten schitteren

Marieke Middel werd in haar eigen gezin geconfronteerd met hoogsensitiviteit. Ze is orthopedagoog en verdiepte zich grondig in dit onderwerp. Ze schreef er een boek over: Schitterend sensitief. In deze uitgave vertelt ze hoe je hoogsensitiviteit bij kinderen kunt herkennen, in goede banen kunt leiden en hoe je deze kinderen kunt laten schitteren. ChristelijkNieuws sprak met Marieke.

Haar boek Schitterend sensitief onderstreept het belang van een stevig fundament thuis en hoe je dat als ouder praktisch uit kunt werken. Daarnaast biedt het ouders oplossingen bij moeilijke opvoedingssituaties en tips voor zelfzorg. Het doel van dit boek is: opvoeders van hoogsensitieve kinderen toerusten, vanuit het perspectief dat ze dit samen met God mogen doen.

Marieke, kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Marieke Middel, ik ben ruim 14 jaar gelukkig getrouwd en we zijn gezegend met drie kinderen in de leeftijd van 8, 4 en 2 jaar. Mijn relatie met de Hemelse Vader is de basis van mijn leven. In mijn vrije tijd geniet in van hardlopen, lezen, kamperen en bakken

Je bent orthopedagoog, wat houdt dat in?

Ik denk mee met opvoeders wanneer er zorgen of vragen zijn over de ontwikkeling van een kind. Dat kan over allerlei thema’s gaan zoals kinderen die juist meer uitdaging nodig hebben op school, kinderen met leesproblemen, kinderen waarbij leermoeite opvalt, kinderen met gedrag dat moeilijk te begrijpen is. Kenmerkend voor een orthopedagoog is dat vraagstukken of problemen altijd worden bekeken vanuit de wisselwerking met de omgeving: dus waarom laat dit kind in deze setting dit en dit zien. En dus ook: hoe kan de omgeving een kind zo optimaal ondersteunen dat het echt tot bloei kan komen.

Hoe kan de omgeving een kind zo optimaal ondersteunen dat het echt tot bloei kan komen

Je bent ook moeder, is je werk goed te combineren met je gezin?

Wij kiezen er in deze fase heel bewust voor dat altijd of mijn man of ik bij de kinderen thuis is. Dat geeft rust en stabiliteit voor de kinderen. Dit betekent dat we beiden parttime werken. Het boek heb ik vooral in de avonduren geschreven. Grote delen daarvan heb ik naast het bedje van onze jongste, die niet graag alleen slaapt gedaan. Dus ja: wij kiezen er voor om met het gezin als prioriteit beide wel ons eigen talenten in te zetten op een flexibele manier.

Welke rol speelt de Bijbel in je werk?

De Bijbel is voor mij het fundament waaraan ik alles toets. In die zin werkt het door in al mijn handelen. Als orthopedagoog werk ik op Christelijke en niet-Christelijke scholen. Ik maak er geen geheim van dat ik Christen ben en als daar aanleiding toe is, dan betrek ik dit in een gesprek. Het boek is expliciet geschreven vanuit een Christelijke levensvisie.

Hoogsensitiviteit heeft je aandacht, hoe is dat ontstaan?

Om twee redenen. In mijn werk kwam ik vaak kinderen tegen waarbij ouders of leerkrachten zorgen hadden over gedrag zoals woedeaanvallen, waarbij het thema hoogsensitiviteit vaak over het hoofd werd gezien. Gedrag was dan eigenlijk al dusdanig geëscaleerd dat er bijvoorbeeld aan een ontwikkelingsstoornis werd gedacht terwijl dat niet altijd echt het geval was. Hoogsensitiviteit is iets dat vaak als zweverig of niet goed onderbouwd wordt weggezet, terwijl er veel wetenschappelijk onderzoek naar is en wordt gedaan. Ik heb gemerkt dat ouders gebaat zijn bij meer inzicht in en praktische tips bij het omgaan met deze karaktereigenschap, en dat daarmee problematische opvoedingssituaties vaak ten positieve kunnen veranderen.

Het thema ‘hoogsensitiviteit’ wordt vaak over het hoofd gezien

Ten tweede herken ik de eigenschap in ons gezin en daardoor is het meer gaan leven. Ik wilde graag een praktisch boek schrijven waar ik als christen achter kan staan, om opvoeders hier meer inzicht in te geven.

Heb je een concrete/praktische tip?

Ga op zoek naar welke randvoorwaarden jouw kind nodig heeft om tot bloei te komen. Met passende ondersteuning vanuit een stimulerende omgeving kunnen de prachtige eigenschappen van hoogsensitieve kinderen echt tot bloei komen!

Boek: Schitterend sensitief

Handreiking bij opvoeden van hoogsensitieve kinderen. Als ouder en als professional miste Marieke Middel een praktisch boek met opvoedingsadviezen vanuit christelijk perspectief. De missie van dit boek is: opvoeders van hoogsensitieve kinderen toerusten, vanuit het perspectief dat we dit samen met God mogen doen. Daarbij gaan achtergrondkennis over hoogsensitiviteit, praktische toepassing en bemoediging hand in hand.

Boek: Schitterend sensitief
Auteur: Marieke Middel
Paperback, ISBN 9789033803420
Omvang: 128 pagina’s
Uitgave: Jongbloed
Verkrijgbaar via: bol.com
Meer informatie over Marieke: Praktijk Schitterend

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies