Ben: Mijn zoektocht naar acceptatie leidde mij naar God

Als kind had Ben een vrij normale jeugd. Hij had veel vrienden en groeide op in een vertrouwde omgeving. Ook gingen ze weleens naar de kerk, maar dat zei hem niet zoveel. ‘Toen ik ongeveer 16 was begon er een heel nieuw leven. Ik ging een nieuwe opleiding volgen en begon alcohol en uitgaan te ontdekken. Hé, dit was leuk! Ik ging van disco naar disco en elke week weer kijken of je lam kon worden zonder te kotsen. Ook meisjes werden opeens interessant…’

Houseparty’s

Op een gegeven moment kwam Ben in aanraking met houseparty’s en al snel was zijn eerste xtc-pil een feit. ‘Er ging een wereld voor me open. Ik voelde dingen waarvan ik niet eens wist dat ik ze kon voelen. Vanaf mijn 19e tot aan mijn 23e heb ik bijna wekelijks een feest bezocht. Van een onschuldig pilletje was allang geen sprake meer. Ik gebruikte nu minstens vijf op een feest. Samen met alle andere rotzooi waar ik aan was begonnen. Ik heb bijna twee jaar lang elke dag speed gesnoven. Daarna was het de beurt aan GHB, ketamine en cocaïne. Vooral de coke heeft een hoop kapotgemaakt. Ik was goed in sport, speelde voetbal en later rugby op landelijk niveau, maar door het vele feesten werd dat allemaal bijzaak en haakte ik af. Ook mijn werk als business consultant kwam op de tweede plaats. En ik ging er letterlijk failliet aan.’

Ondertussen stapelden de problemen zich thuis ook op. ‘Mijn ouders besloten te gaan scheiden en mijn drugsgebruik ging omhoog. Het was een manier om alles te ontvluchten, zo kon ik het emotioneel alle-maal wel aan. Tot mijn werkgever ingreep. Hij zag hoe ik mijn leegte vulde met drank en drugs. Een neef van hem deed christelijk ontwikkelingswerk in Malawi en hij stelde voor dat ik daar een tijdje naartoe zou gaan, om na te denken over wat ik met mijn leven wilde. Twee weken later had ik besloten. Zo ging ik dus naar de andere kant van de wereld, met nog allemaal onverwerkte gevoelens.’

Warm welkom

‘Eenmaal aangekomen in Malawi kreeg ik een ontzettend warm welkom van Bert en Mathilde, de zendelingen bij wie ik zou verblijven. Die warmte raakte me diep. Ik merkte dat ze erg “in de Heer” waren en dat vond ik best vermoeiend. Toch maakten ze me nieuwsgierig door hun enthousiasme en een bepaalde rust die ze uitstraalden. Beetje bij beetje vertelde ik ze mijn verhaal en zo heb ik enorm veel goede gesprekken met ze gevoerd. Nooit veroordelend maar altijd met liefde boden ze me een thuis waar ik op dat moment zo naar verlangde. Gaandeweg besloot ik op zoek te gaan naar deze God, die zo levendig was voor de mensen daar. Ik ging naar Bijbelstudieavonden en raakte onder de indruk van hoe groot en liefdevol God is.

En ik kwam erachter dat Jezus een relatie met mij wilde en dat Hij mijn leegte wilde vullen met zijn onuitputtelijke liefde. Ik realiseerde me hoeveel Jezus van mij hield door naar de aarde te komen en te sterven voor mijn zonden. Een zoektocht naar liefde, vervulling van het hart en de volledige acceptatie dat je mag zijn zoals je bent, had mij geleid naar God. De mensen die ik in Malawi ben tegengekomen, zijn voor mij hierin enorm belangrijk geweest. Ik had een schouder om op te huilen en altijd iemand die naar me luisterde. Ik zat midden in een helingsproces en door de juiste begeleiding hebben deze mensen me gevormd tot de persoon die ik nu ben.’

Veranderde levens

‘Terug in Nederland ging ik verder met waar ik in Malawi was gebleven: een leven met God!
Het is heerlijk hoe God met me aan de gang is gegaan. Hij heeft me steeds meer willen vormen naar zijn evenbeeld. Ook hielp Hij me om de moeilijke dingen uit het verleden te verwerken. In 2011 ben ik getrouwd en God verzamelde nog meer mooie mensen om me heen.’ Ook qua werk vormde zich een nieuw verlangen in Benjamin: hij wilde God dienen. ‘Ik had een goede baan, een goed salaris, maar het gaf me geen voldoening.’ Daarom solliciteerde hij bij Stichting Antwoord, een interkerkelijke organisatie die werkt in Oost-Europa en Afrika.

Benjamin: ‘We verspreiden bijbels, trainen dominees en vertellen mensen over God. We bezoeken ook gevangenen, die krijgen Bijbelstudies, komen tot bekering en vertellen dat weer door in hun omgeving. God maakt mensen vrij, levens worden van binnenuit veranderd! Dat is wat mij drijft. Eraan bijdragen dat ook de allerarmsten, kinderen, en mensen aan de rand van de samenleving ervaren dat er een grote God is die ze genadig is.’

Auteur: Lydia Plat
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Web: leven.nu

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies