Aandacht voor je kind

Imke Wijnhorst, ontwikkelingspsychologe: Als ouders hebben we van alles te doen, diverse taken vragen onze aandacht. We willen het liefst zoveel mogelijk gedaan krijgen op een dag. Als we een beetje opschieten, dan moet het lukken. Ons hoofd loopt over met alles wat er moet gebeuren. Maar dan vraagt één van je kinderen om wat extra aandacht.

Je probeert vriendelijk te reageren want je weet dat je kind je nodig heeft. Maar eigenlijk irriteer je je er ook wel even aan, want nu kun je niet verder met waar je mee bezig was. Tijd om je kind echt de volle aandacht te geven, is er amper. Herkenbaar? Maar hoe bouw je dan nog aan de band met je kinderen?

Als Nederlanders willen we graag functioneel zijn. Hoe meer dingen we oppakken en afhandelen, hoe meer resultaten we zien. Het voelt alsof we ‘goed bezig zijn’. Onze hersenen belonen ons steeds wanneer we een taakje klaar hebben. Dus proppen we onze dagen vol met activiteiten. Ons werk, de dingen in huis, taken in de kerk, omzien naar anderen… en o ja: de zorg voor onze kinderen niet te vergeten. ’s Morgens helpen we ze met opstaan en aankleden. We wassen hun kleding, koken hun eten, brengen ze weg naar hobby’s en sportclubs… Maar hebben we ook écht aandacht voor ze?

De afgelopen periode heb ik het boek ‘Nooit meer te druk’ geluisterd. Een boek dat mij veel nieuwe inzichten gaf. Zo leerde ik om het woord ‘druk’ te vermijden. We zeggen zo vaak dat we druk zijn. In feite ben je niet druk, maar ben je het overzicht kwijt over wat op dit moment het belangrijkste is om je aandacht aan te besteden. Je kunt je volle aandacht namelijk maar aan één ding tegelijk weggeven.

Een aantal dingen die helpen om het overzicht weer terug te krijgen:

1. Even iets doen waar je geen aandacht voor nodig hebt. Zojuist toen ik voor mezelf op een rijtje wilde zetten hoe ik deze blog wilde invullen, ben ik even de was op gaan vouwen en de planten gaan verzorgen. Op zo’n moment heb je gelegenheid om weer even op een rijtje te zetten wat er allemaal door je hoofd gaat.

2. Maak lijstjes. Het werkt heel goed om alle dingen die door je hoofd heen gaan, op te schrijven. Als je het namelijk hebt opgeschreven, hoef je er niet meer aan te denken. Dan is er in je hoofd weer ruimte om aan andere dingen te denken, zoals hoe je de dag het beste kunt indelen. Zelf maak ik gebruik van de app Captio (voor Apple, of gebruik E-mail Note to Self voor Android). Wanneer me iets te binnen schiet dat ik nog moet doen of waar ik aan moet denken, hoef ik het alleen maar te typen, en met één druk op de knop is het in een e-mail aan mezelf verzonden. Je kunt natuurlijk ook een notitieblok of notitieapp gebruiken, net wat jij makkelijk vind. Als je het maar opschrijft en er vervolgens regelmatig naar kijkt.

3. Neem de tijd om je prioriteiten te overzien. Maak eens een lijst met alle dingen die jij doet in een gemiddelde week. Welke dingen zijn het belangrijkste? Praat er ook met je partner over. Hoe kun je je week zo indelen dat er voldoende tijd is voor de dingen die jij het belangrijkste vindt? Plan ook blokken van rust in je agenda. Hier in huis hebben we bijvoorbeeld de ongeschreven regel dat we van de doordeweekse avonden minimaal één avond samen thuis zijn. Ook zorgen we dat er altijd een vrij dagdeel over is in ieder weekend. Juist door rustmomenten in je agenda te zetten, ga je bewuster nadenken over wat je op andere momenten allemaal wilt doen.

Prioriteiten stellen is vaak al snel het knelpunt. We vinden veel dingen belangrijk. Daarom is het goed om hier eens rustig over na te denken. ‘Moet’ alles echt? Van wie ‘moet’ dat dan? Een aantal mogelijke oorzaken waarom we vaak vinden dat we veel moeten doen:

1. Komt het omdat je jezelf alleen maar ‘goed genoeg’ vindt als je veel presteert? Ben je je bewust dat je, door altijd druk te zijn, dit zelfde probleem ook aan je kinderen doorgeeft? Zij zien dat jij het altijd druk hebt en waarschijnlijk alleen maar oog voor ze hebt als ze je helpen bij je taken. Zo ontstaat ook bij hen weer het beeld dat ze er alleen toe doen als ze hard werken. Je mag weten dat je goed genoeg bent, gewoon zoals jij bent. Jezus heeft jou volmaakt gemaakt en je hoeft niets te doen om Zijn liefde te verdienen. Jij bent kostbaar voor God!

2.Heb je zoveel te doen omdat je veel moet werken om genoeg te verdienen? Zet dan jullie uitgaven eens op een rij. Welke dingen zijn echt nodig en welke dingen kunnen misschien minder? Kinderen genieten meer van jouw aandacht, dan van een dure vakantie of een groot huis. Een gezin dat ik ken, gaat dit jaar niet op vakantie, maar genieten gewoon heerlijk met elkaar van de vrije tijd die ze samen hebben! Wat zou jij kunnen schrappen uit je uitgavenpatroon zodat je minder kunt werken? Of kun je misschien een baan krijgen waarbij je in minder uren, hetzelfde betaald krijgt? Wij kiezen er heel bewust voor om allebei maar vier dagen te werken. Zo is er voldoende tijd over voor andere dingen die we belangrijk vinden. Durf jij God ook te vertrouwen voor je financiën?

3. Religie kan ook een oorzaak zijn. Je vindt dat je naast je gezin en je werk ook minimaal een aantal dingen in de kerk moet doen. Maar God vindt het bovenal belangrijk dat we voor onze familie zorgen. in 1 Timotheüs 3:5 lezen we: “Want als iemand zijn eigen gezin niet kan leiden, hoe zou hij dan voor de gemeente van God kunnen zorgen?” In 1 Timotheüs 5:8 staat het zelfs nog stelliger: “Wie niet voor zijn eigen familieleden wil zorgen, als die hulp nodig hebben, in het bijzonder als ze tot zijn eigen gezin horen, mag zich geen christen noemen.” Leg, net als Roan, je eerste focus bij je gezin; als je tijd en energie over hebt, kun je daarnaast nog extra dingen doen.

Door een aantal taken structureel uit onze agenda te schrappen, komt er meer rust. Daardoor hebben we meer tijd om onze kinderen de volle aandacht te geven. Dat hebben ze nodig. Alleen door hen je volledige aandacht te geven, bouw je je relatie met hen op. Dat kost tijd en energie, het is niet iets dat je ‘even tussendoor’ doet. Een spelletje doen met je kinderen voelt misschien niet direct als functioneel, het levert geen onmiddellijke voldoening op in je hersenen. Maar op de lange termijn, levert het juist véél voldoening op. Je versterkt de band met je kind, die de rest van je leven meegaat. Je geeft hen iets van onschatbare waarde mee. Jouw liefde en aandacht zorgen ervoor dat je kind zich ontspannen en gezond kan ontwikkelen. Een enorm waardevolle investering!

Hopelijk lukt het je om overzicht te creëren in je taken en je prioriteiten. Zet God op prioriteit nummer één, zoals we lezen in Mattheüs 6:33: “Geef het Koninkrijk van God en het doen van zijn wil de hoogste plaats in uw leven. Al het andere zal u dan geschonken worden.” Daarna zou ik je willen aanraden dat in elk geval één van de ouders de prioriteit bij de kinderen legt. De liefde die je daarvoor terugkrijgt, is het meer dan waard!

Imke Wijnhorst schrijft graag over het gezin als fundament van de samenleving. Een bezoekje aan haar site is zeker de moeite waard. Klik daarvoor op de link onderaan dit item.

Imke Wijnhorst
© TOFF-fotografie – Tobias Huizing
29-08-2018
Jongeren
https://www.gezinsfundament.nl/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies