MENU
Vraag je kind eens om advies

Vraag je kind eens om advies

09 sep

Imke Wijnhorst, ontwikkelingspsychologe: Als ouders zijn wij de opvoeders van onze kinderen en willen we onze kinderen van alles leren. Maar laten we het nu eens omdraaien: kunnen onze kinderen óns ook dingen leren? In 2 Corinthiërs 3:18 staat dat we steeds meer op Jezus mogen gaan lijken. Daarvoor zullen we soms dingen moeten veranderen in ons leven. Op welke manier zouden onze kinderen ons daarbij kunnen helpen?

Vraag je kind eens om advies! Je zou bijvoorbeeld, nadat je iets leuks gedaan hebt met je kind, hem of haar de volgende vraag kunnen stellen: “Ik wil graag een hele goede ouder voor je zijn. Hoe denk je dat ik een nog betere vader (of moeder) voor je kan worden dan ik nu al ben?” Kinderen vanaf ongeveer zeven of acht jaar kun je deze vraag al stellen. Door hun verstandelijke ontwikkeling zijn zij, beter dan jongere kinderen, in staat om logisch te denken en oplossingen te bedenken. Het is belangrijk om hierna oprecht te luisteren naar wat je kind aangeeft, ook al komt hij of zij misschien met dingen die je verbazen. Je kunt dan aangeven dat je er over na zult denken. Uiteraard hoef je eventuele egoďstische verlangens van je kind, zoals elke avond friet halen, niet in te willigen. “Denk goed na en probeer te ontdekken wat de Here van je verlangt.” (Efeziërs 5:17) Maar als je het op deze manier vraagt, vanuit liefde, zullen de meeste kinderen je graag willen helpen en met je meedenken hoe jij een nog betere ouder kunt worden. Profiteer van hun wijsheid!

Wanneer je kind je op iets gewezen heeft dat inderdaad een aandachtspunt is, is het belangrijk om dit serieus te nemen en er alles aan te doen om hierin te groeien. Vraag eventueel je partner om je hierbij te helpen en laat ook je kind meedenken. Hij of zij zal het geweldig vinden dat je met zijn of haar suggesties aan de slag gaat en je best doet een betere ouder te worden! Het zal een prachtig teken van waardering en liefde voor hem of haar zijn en een bemoediging in zijn of haar wijsheid. Bovendien leer je hem of haar om op een positieve manier feedback te geven, iets wat hij of zij later in zijn of haar leven zeer goed zal kunnen gebruiken. Zo snijdt het mes aan twee kanten: zowel jij als je kind leert ervan.

Imke Wijnhorst schrijft graag over het gezin als fundament van de samenleving. Een bezoekje aan haar site is zeker de moeite waard. Klik daarvoor op de link onderaan dit item.

Datum: 9 september 2018
Auteur: Imke Wijnhorst
Foto: © Tekening Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.gezinsfundament.nl/

Dit artikel delen:

Meer nieuws:

Ezel
20 jul

Ezel meer

Slangen
13 jul

Slangen meer

Sjalom
16 jun

Sjalom meer

Schaduw
18 mei

Schaduw meer