MENU
Jubileumdag People International 30 jaar zending in Centraal-Azie

Jubileumdag People International 30 jaar zending in Centraal-Azie

10 sep

Op zaterdag 10 november viert People International een jubileumdag Ė een Open Dag waar iedereen welkom is. Het wordt een dag van dankbaarheid; een dag van geschiedenis en toekomst, workshops, lunch, gebed en nog veel meer. Gastspreker is de internationale directeur van People International.

People International is een zendingsorganisatie die zich heeft gespecialiseerd in het bereiken van de onbereikte bevolkingsgroepen van Centraal-AziŽ. Wij zoeken hen op in hun thuisland, maar ook in grote steden waar veel Centraal-Aziaten verblijven, zoals Londen en Moskou. Centraal-AziŽ is een gebied waar slechts een fractie van de mensen Jezus kent. De meeste inwoners zijn moslim en er zijn maar weinig zendelingen actief in dit gebied. Er is dus een grote geestelijke nood. People International richt zich juist op deze vaak vergeten volken, omdat wij geloven dat God houdt van mensen uit alle landen
Ga voor meer informatie over People International en aanmelding voor de jubileumdag naar onze website: www.peopleinternational.nl.

Historisch gezien zijn Centraal-Aziaten moslim sinds de Islam aan hen werd geÔntroduceerd in de 8e eeuw. Na de Russische revolutie van 1917 werden de Centraal-Aziatische steppen deel van de Unie van Sovjetrepublieken. Ruim zeventig jaar later, na de mislukte staatsgreep in Moskou (1991), werden Kazachstan, Oezbekistan, KirgiziŽ, Turkmenistan, Azerbeidzjan en Tadzjikistan onafhankelijk. Als we kijken naar de zendingsgeschiedenis in dit gebied, kunnen we zeggen dat vůůr 1991 eeuwenlang geen zending plaatsvond in Centraal-AziŽ. De onafhankelijkheid opende een geestelijke deur.

In eerste instantie trokken er in de jaren í90 Koreaanse zendelingen naar Centraal-AziŽ. Zij richtten hun zendingswerk voornamelijk op Koreanen en Russen. Er was weinig zending onder de inheemse Perzische en Turkse volken. In die tijd werden de eerste werkers van People International uitgezonden, zij richtten zich specifiek op evangelisatie en gemeentestichting onder de Centraal-Aziaten.

In die jaren groeide het aantal christenen in Centraal-AziŽ snel. In Oezbekistan bijvoorbeeld groeide de kerk in korte tijd van enkele tientallen tot twintigduizend gelovigen. Door de toenemende vervolging en economische crises nam het aantal christenen echter weer af. Op dit moment zijn er naar schatting zesduizend Oezbeekse christenen in Oezbekistan. In Kazachstan groeide het handje vol Kazachse christenen naar zoín vijftienduizend in 2010, voordat de groei afnam. In de andere landen zien we vergelijkbare trends: groei in de jaren í90 en daarna stagnatie of terugval door de vervolging en druk. Toch komen er nog steeds mensen tot geloof. Naar schatting is de Afghaanse kerk in de afgelopen dertig jaar gegroeid van hooguit enkele tientallen tot enkele honderden christenen. Het aantal Turkmeense christenen in Turkmenistan wordt op dit moment geschat op vijftienhonderd, het aantal Turkse christenen in Turkije op zoín vierduizend. Het gaat misschien langzaam, maar er is groei!

Dertig jaar zending in Centraal-AziŽ: door Gods genade en de onbaatzuchtige inzet van zendelingen zijn duizenden Centraal-Aziaten tot geloof gekomen en zijn er gemeenten ontstaan. People International Nederland heeft daarin een bescheiden rol mogen spelen door de enorme inzet van de veldwerkers en het kantoorteam. Toch zijn er nog steeds tientallen totaal onbereikte bevolkingsgroepen. Het Koninkrijk van God groeit in Centraal-AziŽ, maar het werk is nog niet gedaan! Zoals een zendeling eens schreef: De Zijderoute is de komende jaren nog steeds de Zendingsroute!

Datum: 10 september 2018
Auteur: People International
Foto: © Christelijknieuws.nl
Website: http://www.peopleinternational.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: