MENU
HVC in Irak: Evangeliseren met brood

HVC in Irak: Evangeliseren met brood

11 sep

Precies een jaar geleden gebeurde er iets moois. Na een spontane hulpvraag vanuit Irak kwam er zo veel hulp uit Nederland, dat binnen enkele dagen een bakkerij in een vluchtelingenkamp weer kon opstarten. Een tweede bakkerij volgde enkele maanden later. Via deze bakkerijen bereiken Irakese christenen vele vluchtelingen met het Evangelie.

Tijdens zijn reis door het noorden van Irak, riep HVC-directeur Jan Dirk van Nifterik om hulp voor een stilgevallen bakkerij voor vluchtelingen. De bakkerij stond al negen maanden stil. Dankbaar zag Van Nifterik hoe direct na zijn oproep vele mensen financiŽle steun gaven vanuit Nederland. Enkele dagen na de oproep heropende de bakkerij en bakten de vluchtelingen weer hun eerste broden. Een tweede bakkerij opende enkele maanden later. Honderden gezinnen zijn dagelijks afhankelijk van het brood.
De voedselnoodhulp voor vluchtelingen in Irak is ontoereikend. Dat geldt ook voor de armste vluchtelingengroepen in de afgelegen vluchtelingenkampen waar de bakkerijen staan. Er is een geringe financiŽle ondersteuning, maar het bedrag dekt de maandelijkse kosten van de gezinnen niet. Vooral de vluchtelingen die medische zorg nodig hebben komen tekort. Door goedkoop brood aan te bieden, worden de mensen enorm geholpen. Een deel van het brood wordt gratis uitgedeeld aan gezinnen waar de nood het grootst is. Het geld dat verdiend wordt met de verkoop van de overige broden, wordt ingezet voor speciale nood in het kamp. Een paar gezinnen uit het kamp runnen de bakkerij onder leiding van de lokale kerk. Tijdens het uitdelen van het brood spreken ze met de vluchtelingen over het Levende Brood, Jezus Christus.

Een jaar na de heropening is de figuurlijke bodem van de meelzak in zicht. De situatie in de vluchtelingenkampen duurt voort. Terugkeer naar de verwoeste dorpen en steden is voor velen nog niet mogelijk. Daarom klinkt nu de oproep om te helpen de bakkerijen open te houden. Helpt u mee om de dagelijkse grondstoffen voor het brood aan te schaffen?

Voor slechts drie euro schenkt u een vluchteling een maand lang elke dag een brood. Ieder bedrag is welkom!

Stichting Hulp Vervolgde Christenen
Stichting Hulp Vervolgde Christenen is wereldwijd actief op plaatsen waar Christus-belijden onderdrukking, armoede en afwijzing tot gevolg heeft. HVC biedt vervolgde christenen gerichte geestelijke en praktische ondersteuning. Vanuit de Bijbelse notie om onze naasten lief te hebben als onszelf, zet Stichting HVC zich ook in voor noodlijdenden. Daadkracht tonen, in afhankelijkheid en geloof, staat centraal. HVC heeft als grondslag het onfeilbaar Woord van God.

Datum: 11 september 2018
Auteur: Stichting HVC
Foto: Stichting HVC
Website: http://www.stichtinghvc.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: