MENU
Medair deelt op de Filipijnen rijst en gereedschap uit

Medair deelt op de Filipijnen rijst en gereedschap uit

21 sep

Het internationale noodhulpteam van Medair heeft donderdag met helikopters 42 huishoudens in Tabugan, Filipijnen, voorzien van rijst, gereedschap, touw en zeil. Het dorp ligt niet aan de kust en is alleen via de lucht te bereiken. Daardoor zijn ze sinds de tyfoon Mangkhut aan land kwam, verstoken van hulp van de overheid of andere hulporganisaties.

Uit het onderzoek dat het noodhulpteam de afgelopen dagen heeft uitgevoerd, blijkt dat de grootste nood voedsel is. De meeste vissersboten en gewassen zijn vernietigd. Daarnaast is onderdak een probleem omdat de meeste huizen hun dak hebben verloren. Vaak zijn de muren zijn nog wel in tact. Veel van de openbare gebouwen die als schuilplaatsen zijn gebruikt, zijn beschadigd.

De tyfoon Mangkhut kwam 13 september aan land, juist twee weken voor de oogsten binnen gehaald zouden worden. De mensen redden wat er te redden valt. Daarom zullen de huishoudens ook lege rijstzakken ontvangen om daarin de rijst die nog geoost kan worden te doen en te verdelen.

'De mensen zijn ontzettend blij dat we komen helpen,' zegt Nath Faveau van het Medair team op de Filipijnen. 'Tot nu toe is niemand anders hen komen helpen en voor zover we nu kunnen overzien blijven we hier ook de enige. We werken samen met Maff en een zendeling om de distributie te leiden.'

Nath Faveau sprak ook met een lerares uit Bolos Point die twee jaar geleden ook de grote tyfoon meemaakte. ,, Deze was de sterkste die ik ooit heb meegemaakt. Het was ontzettend eng. Met mijn vier dochters renden we naar de school waar ik onderwijs geef. Ongeveer 30 families die, net als wij, het dichtst bij het strand wonen, kwamen daar hun toevlucht zoeken; de anderen gingen naar de huizen van hun familie. We waren erg bang voor stormvloeden. Gelukkig is niemand gestorven, maar al onze vissersboten behalve één werden vernietigd. Onze bomen zijn omgewaaid, de rijstoogst is verloren. En de dichtstbijzijnde markt is vijf uur varen.”

Medair bekijkt nog in hoeverre hulp nodig is de komende weken. Vandaag en morgen blijven de helicoptervluchten met hulpgoederen doorgaan om de dorpen Linawan en Valley Cove te voorzien.

Datum: 21 september 2018
Auteur: Marian Heek - Medair
Foto: Medair-Nath Faveau
Website: http://www.medair.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: