MENU
Lauren Daigle en het verhaal achter: You Say

Lauren Daigle en het verhaal achter: You Say

30 sep

Als artiest of liedschrijver ontdekken dat je werk schijnbaar vanuit het niets de wereld over gaat, is een mooie ervaring. Maar het kan ook overweldigend zijn. Het overkwam Lauren Daigle met haar eerste album ‘How Can It Be’.
Het flits-succes van zowel dit album als de titelsong bracht een groot risico met zich mee. Daigle dreigde geleefd te worden met ongewenste gevolgen. Ze gebruikte een bijzonder moment om te voorkomen dat het succes haar teveel werd. Uit dat moment ontstond een al even bijzonder lied. Dit is het verhaal van ‘You Say’.

2015 was een jaar waarin veel voor Lauren Daigle veranderde. Haar eerste album ‘How Can It Be’ verscheen. De gelijknamige single was al lange tijd eerder uit en was een eigen leven gaan leiden, met een nominatie voor een Dove Award tot gevolg. Lauren, zelf ook genomineerd voor Nieuwe Artiest Van Het Jaar, bezocht verlegen haar allereerste uitreiking hiervan in oktober. Voor ze het wist, ging ze met twee Dove Awards naar huis en leek de pers te zoeken naar superlatieven. Voor iedere artieste zou dit als een hoogtepunt gelden en voor Lauren, die zichzelf toch bescheiden bekeek, was het even of ze op een bergtop stond.

Het duurde niet lang voor ze weer met beide benen op de grond stond. Om precies te zijn: minder dan 24 uur. De dag na de Dove Awards uitreiking zou Lauren in de studio nieuwe liederen schrijven met haar producers en medeschrijvers Jason Ingram en Paul Mabury. Het tweetal begroette Lauren zo enthousiast als ze de avond ervoor doorlopend meemaakte. Maar het enthousiasme had een vreemd effect op haar. “Ik merkte dat ik zo naar een piek gebracht was, dat ik nu opeens moeite moest doen om in mijn gedachten en beleving weer op een ‘normaal’ niveau te komen” aldus Lauren. “Ik probeerde mijn gedachten te ordenen, toen ik opeens een patroon bij mezelf ontdekte. Ik slingerde in mijn leven en beleving telkens van piek naar dal en weer naar piek. En in die golven liep ik het risico om het zicht kwijt te raken op mijn identiteit. Als van alle kanten aan me getrokken werd en succes zomaar ook weer kon veranderen, waar lag dan nog mijn zekerheid? Waar bouwde ik op? Op dat moment zag ik glashelder wat mij op dit punt had gebracht, maar ook waar het nu naar toe leek te gaan. Ik wilde daarom een lied gaan schrijven wat dat verleden en die toekomst met elkaar zou verbinden als de lijm die mijn identiteit mocht zijn.”

“Veel mensen komen op zo’n kruispunt in hun leven. En vaak grijpen ze naar iets waarvan ze denken dat het ze helpt om verder te komen, maar eigenlijk is het resultaat dan iets wat voortkomt uit onzekerheid of angst. Ik zocht echte houvast. ‘You Say’ werd met dat doel geschreven en we kwamen al snel uit bij de uitdrukkingen die dat belijden: ‘In mijn zwakte bent U sterk’ bijvoorbeeld. Ik bleek het nodig te hebben om dat elke avond weer te zingen – niet alleen voor anderen, maar voor mezelf. En door het telkens weer voor mijzelf te herhalen, kwam dat besef weer hoe God telkens weer over mijn tekortkomingen heen stapt.”

‘You Say’ werd de eerste single van Lauren’s album ‘Look Up Child’ en vond niet alleen binnen de kerk snel gehoor, maar ook daarbuiten. Het lied haalde de Amerikaanse Top 100. En de boodschap dat onze identiteit veilig is in God door wat Hij over ons claimt, reikt steeds verder.

Tekst, akkoorden, bladmuziek en koorstemmen voor ‘You Say’ zijn te vinden op > Songselect

Datum: 30 september 2018
Auteur: Leon van Steensel
Website: http://www.ccli.com

Dit artikel delen:

Meer nieuws: