MENU
Help de kinderen van Sulawesi

Help de kinderen van Sulawesi

04 okt

World Vision: De tsunami die vrijdagavond 28 september het Indonesische eiland Sulawesi trof, heeft tot nu toe meer dan 1400 slachtoffers geëist. Talloze mensen zijn nog steeds vermist en 61.000 mensen zijn geëvacueerd. Grote delen van het rampgebied zijn nog onbereikbaar, talloze gebouwen en huizen zijn ingestort.

Giro555 is een nationale actie gestart voor de slachtoffers in Sulawesi. World Vision is een van de samenwerkende hulporganisaties. Op dit moment zijn dekens, dekzeilen en medische zorg het hardst nodig. Alle donaties aan Giro555 zijn welkom.

Onze medewerkers gaan onvermoeibaar door. We werken dag en nacht om de getroffen families en kinderen te redden. Om families die alles kwijt zijn te voorzien van drinkwater, medicijnen en onderdak. Om kinderen die hun ouders verloren hebben te beschermen. Om moeders met baby’s zuigelingenzorg te verlenen. De eerste kinderen konden we op een van onze kantoren al opvangen en eten geven.

Bij rampen zijn kinderen het meest kwetsbaar. Daarom hebben we een dringende vraag: "Wil jij de kinderen van Sulawesi helpen?"

Steeds meer hulpverleners krijgen voet aan de grond op Sulawesi. Schepen met hulpgoederen zijn onderweg en het vliegveld van Palu is vandaag weer open gegaan. De hulporganisaties richtten zich naast het uitdelen van water, voedsel, medicijnen en tentzeilen in het bijzonder op de bescherming van kinderen.

Er is meer dan 70 ton aan hulpgoederen onderweg. De hulpgoederen zijn onder meer hygiënepakketten, dekens en medicijnen. “Er komt een speciaal voertuig met een van de schepen mee, dat geschikt is om over moeilijk begaanbare wegen te rijden”, aldus Iris van Deinse, woordvoerder van Giro555 ter plaatse.

Bescherming van kinderen hoge prioriteit
Meteen na de tsunami zijn hulporganisaties Plan International, Save the Children en UNICEF aan de slag gegaan om kinderen die alleen zijn komen te staan te beschermen. Doel is kinderen die door de enorme vloedgolf hun ouders zijn kwijtgeraakt, op te vangen en te registreren, zodat ze met familie kunnen worden herenigd. Via social media werden de afgelopen dagen al veel foto’s en filmpjes gedeeld van aangetroffen kinderen, soms niet ouder dan een jaar. ‘We vangen deze kinderen op en ondersteunen hen met psychosociale hulp. Belangrijk is dat we kinderen beschermen tegen geweld, misbruik of uitbuiting’, aldus Astrid Dionisio, specialist kinderbescherming van UNICEF in Indonesië.

Hoeveel kinderen alleen zijn komen te staan, is nog niet bekend, maar gezien het grote aantal doden zal dat aanzienlijk zijn. Er zijn inmiddels 12 bureaus opgezet, verspreid over het getroffen gebied, om kinderen te registreren. Daarnaast zetten de hulporganisaties speciale kindvriendelijke ruimtes voor kinderen op, waar ze veilig kunnen spelen en psychosociale hulp kunnen krijgen.

Het Rode Kruis heeft ook een website gelanceerd waar vermiste mensen kunnen worden geregistreerd of mensen aan kunnen geven dat zij veilig zijn.

Nederland komt in actie
Er worden verschillende acties georganiseerd om geld op te halen en zoveel mogelijk aandacht voor de ramp te genereren. Bekende Nederlanders, waaronder Jan Terlouw, Humberto Tan en Karin Bloemen, zetten zich de komende week via Giro555 belangeloos in voor de slachtoffers op Sulawesi. Verschillende teams voetballen zondag in Giro555-tenue. Protestantse kerken proberen zondagochtend een groot gezamenlijk koor te vormen en daarmee geld op te halen.

Datum: 4 oktober 2018
Auteur: World Vision
Foto: World Vision
Website: http://www.worldvision.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: