MENU
Mogelijk komt Asia Bibi toch niet vrij

Mogelijk komt Asia Bibi toch niet vrij

03 nov

Groot was afgelopen dagen de blijdschap en de dankbaarheid naar God toe over het nieuws dat de Pakistaanse christen Asia Bibi door het Hooggerechtshof is vrijgesproken van de doodstraf waartoe ze eerder was veroordeeld. Na bijna negen jaar gevangenschap leek ze eindelijk vrij te komen. Toch is de situatie gisteren (vrijdag) in de loop van de dag onverwacht heel onzeker geworden.

Stichting HVC (Hulp Vervolgde Christenen) meldde namelijk dat de vrijlating van Asia Bibi mogelijk op losse schroeven komt te staan. Laten wij daarom eenparig en dringend de Heere smeken dat de vrijlating toch door zal gaan.

De regering van Pakistan heeft gisteren namelijk een overeenkomst gesloten met de oppositiepartij TLP. Saif-ul-Malook, de advocaat van Asia Bibi, bevestigt dit. De leiders van de TLP riepen afgelopen dagen op tot massaal protest tegen het besluit om Asia Bibi vrij te laten. Op grote schaal werd hieraan gehoor gegeven. Duizenden moslims kwamen in opstand, er werden vernielingen aangericht en er werden angstaanjagende demonstraties gehouden. De moslim demonstranten zijn woedend op Asia Bibi en haar man en kinderen, op de christenen in Pakistan, op haar advocaat, op de regering en op de rechters die haar hebben vrijgesproken. De regering lijkt nu te zijn bezweken voor de druk van de extremisten.

In de overeenkomst die de regering met de extremisten heeft gesloten, wordt bezwaar aangetekend tegen het besluit om Bibi vrij te laten, meldt stichting HVC. De regering belooft geen bezwaar te maken tegen een herzieningsverzoek van de aanklager. Dat zal betekenen dat de zaak tegen Asia Bibi moet worden overgedaan. In reactie op de overeenkomst zijn de protestacties voorlopig opgeschort.
Asia’s naam is nu op de zogenaamde ECL (Exit Control List) geplaatst, zodat ze vooralsnog het land niet mag verlaten. Onduidelijk is of zij haar cel wel mag verlaten. Berichten op Twitter dat ze al veilig in Canada zou zijn aangekomen, zijn niet juist.

Speciale informatie- en gebedsdienst
Stichting HVC heeft zich jarenlang krachtig ingezet voor Asia’s vrijlating, door op te roepen tot gebed, maar ook door haar advocaat te betalen en mede zorg te dragen voor haar man en kinderen. HVC organiseert volgende week donderdag, 8 november, een speciale informatie- en gebedsdienst voor Asia Bibi. Hieraan werkt ook het jongerenkoor Jigdaljahu mee. Sprekers zijn o.a. Europarlementariër Peter van Dalen en SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Ook komen er sprekers speciaal over vanuit Pakistan om meer te vertellen over de situatie in het land. Kijk voor actuele informatie op de website van HVC: stichtinghvc.nl

Valse beschuldiging
Asia Bibi werd vals beschuldigd van godslastering tegen de ‘profeet’ Mohammed en in november 2010 ter dood veroordeeld. In 2014 ging ze in hoger beroep tegen dit vonnis. Ze werd nu vrijgesproken omdat er volgens de rechter onvoldoende bewijs is om het doodvonnis daadwerkelijk uit te voeren.
Volgens stichting HVC was het de bedoeling haar na de vrijspraak zo snel mogelijk in veiligheid te brengen, ergens buiten Pakistan. De regeringspartijen CDA, CU en D66 pleiten ervoor haar tijdelijk veilig onderdak te bieden in Nederland. Ook de SGP en de VVD willen zich inzetten voor veilige opvang buiten Pakistan.

We hebben de Heere de afgelopen jaren regelmatig gebeden voor de vrijlating van Asia Bibi. Blijf alstublieft bidden om bescherming voor haar, haar man en hun kinderen, om de bescherming van de christenen in Pakistan en om de bescherming van haar advocaat en de rechters die haar hebben vrijgesproken. En blijf bidden dat de vrijspraak blijft staan, dat het proces niet opnieuw gevoerd hoeft te worden. We hebben toch een machtige God, Die in kan grijpen als wij het onmogelijk achten.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 3 november 2018
Auteur: Dirk van Genderen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: