Veiligheidsdienst Oezbekistan zit christenen op de hielen

Tasjkent – Tijdens de zondagse samenkomst van de baptistengemeente in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, is de politie binnengevallen. Er zijn opnamen gemaakt met video camera’s, veertien personen zijn gearresteerd en voor verhoor meegenomen naar een politiebureau.

In de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent is een grote baptistengemeente die bezocht werd door tientallen leden. Daarnaast zijn er ook altijd belangstellenden die niet bij de gemeente zijn aangesloten.

Tijdens de morgendienst hebben agenten van de nationale politie, de Oezbeekse geheime dienst en de nationale garde zich toegang tot het kerkgebouw verschaft. Met camera’s zijn ze door de kerk gaan lopen. De veertig agenten hebben na afloop van de dienst alle bezoekers verboden het gebouw te verlaten. Veertien bezoekers, waaronder leden en belangstellenden, zijn gearresteerd en tot laat in de avond verhoord op een politiebureau.

In de middag heeft er een doorzoeking van het kerkgebouw plaatsgevonden. Daarbij is veel Bijbelse lectuur gevonden. Alles is in beslag genomen. Functionarissen van de geheime dienst hebben de leidinggevende broeders te kennen gegeven dat zij zich voor moeten bereiden op rechtszaken omdat ze illegaal als christelijke gemeente samenkomen. Daarnaast hebben ze gedreigd de bijeenkomsten van de gemeente in de toekomst opnieuw te verstoren.

Friedensstimme maakt zich zorgen over de situatie in Oezbekistan. “Het beeld dat de Oezbeekse overheid afgeeft is verwarrend. Sinds het aantreden van de nieuwe president in 2016 zien we dat er meer openheid en vrijheid komt in het land. Tegelijkertijd worden sommige christenen en gemeenten steviger aangepakt dan voorheen”

Stichting Friedensstimme staat voor evangelisatie en Bijbelverspreiding in de landen van de voormalige Sovjet-Unie en is betrokken op situaties waarin de vrijheid van evangelieverkondiging op het spel staat.

Filip Uijl
Friedensstimme
29-11-2018
Buitenland
https://www.friedensstimme.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies