MENU
De helft van de Joden in Nederland verbergt identiteit

De helft van de Joden in Nederland verbergt identiteit

03 dec

Uit een onderzoek van het tv-programma Een Vandaag, in samenwerking met het Centraal Joods Overleg (CJO) en JMW Joodswelzijn onder 557 Joden in Nederland, blijkt dat de helft van de ondervraagden (47 procent) zich niet vrij voelt om in Nederland openlijk Joods te zijn.

Ze geven aan dat anti-Joodse gevoelens overal aanwezig zijn, op internet (82 procent), in de nieuwsmedia (59 procent) en op straat (52 procent).

En op de drie Joden in Nederland zegt wel eens te zijn uitgescholden. Jood is een scheldwoord geworden, stelt iemand. En op de tien heeft geweld meegemaakt. Bijna de helft van de ondervraagden past hun kleding wel eens aan om te voorkomen dat ze als Jood worden herkend, door bijvoorbeeld een pet over hun keppeltje te dragen.

Dit zijn schokkende cijfers, die nog eens worden bevestigd door een onderzoek dat de Amerikaanse mediaorganisatie CNN deed onder 7000 Europeanen naar antisemitisme in Europa. Daaruit blijkt dat n op de vier Europeanen vindt dat Joden te veel invloed hebben in oorlogen en conflicten wereldwijd. Hoe verzin je het? En n op de vijf Europeanen vindt dat Joden te veel invloed hebben in de media en in de politiek, wereldwijd.

En op de drie Europeanen zegt weinig tot geen kennis te hebben over de Holocaust en de moord op zes miljoen Joden door het naziregime. Twee op de drie ondervraagden geeft aan het belangrijk te vinden dat de herinnering aan de Holocaust levend blijft, om te voorkomen dat zoiets ooit weer gebeurt.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 3 december 2018
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: