MENU
Medair: Samen in actie tegen honger

Medair: Samen in actie tegen honger

05 dec

Noodhulporganisatie Medair voert deze hele maand de campagne: Samen eten tegen honger. Het doel van de actie is om 1.000 ondervoede kinderen in Afghanistan te helpen. Daarvoor is een bedrag van 49.000 euro nodig. Op de speciale website samenetentegenhonger.nl kunnen mensen zelf een actie starten en geld inzamelen door juist samen te eten.
Samen eten tegen honger kan bijvoorbeeld door een kerstdiner te organiseren en mensen een gulle bijdrage te vragen, door oliebollen te verkopen, of het bedrag van de kerstboodschappen te doneren. Ook bedrijven en kerken kunnen aanhaken. Denk daarbij het organiseren van een netwerkdiner, een veiling, een collecte bij het avondmaal of een running dinner. De campagne Samen eten tegen honger loopt tot en met maandag 31 december 2018.

'Met deze crowdfundingsactie willen we op een positieve manier aandacht vragen voor de meest kwetsbare groep in Afghanistan: kinderen onder de vijf jaar. Het klinkt misschien raar samen eten tegen honger, maar december is voor veel mensen de maand dat ze gezellig bij elkaar komen. Door dat als uitgangspunt te gebruiken en samen in actie te komen kunnen we deze kinderen hoop geven. Het gaat erom dat we het samen doen!', zegt Janneke de Kruijf, directeur Medair Nederland.

De kinderen in Afghanistan moeten dagelijks afzien door de gevolgen van bijna twintig jaar oorlog en conflict. Voor een doorsnee gezin betekent dit continue levensbedreigende situaties zoals ondervoeding. De winters in Afghanistan zijn lang en extreem koud. Gezinnen in afgelegen gebieden overleven vaak alleen op bloem, aardappelen en thee. Door besneeuwde wegen zijn markten in de stad meestal niet bereikbaar. Leven onder zulke omstandigheden betekent dat kinderen extra kwetsbaar zijn.

Medair helpt sinds 1996 in de Centrale Hooglanden en de provincies Kandahar en Kabul door gevluchte gezinnen in afgelegen dorpen te ondersteunen met noodvoeding aan kinderen jonger dan vijf jaar met acute ondervoeding. Variatie in voeding is juist voor deze kinderen van essentieel belang voor de ontwikkeling van hun hersenen. Gezond en divers eten helpt niet alleen fysiek meer weerstand op te bouwen maar ook mentaal.
Daarnaast richt Medair zich op het verminderen van onderliggende oorzaken van ondervoeding. Zo worden ouders getraind in het opzetten van moestuinen, het aanleggen van voedselvoorraden en krijgen ze voorlichting over gezond en gevarieerd eten.

Voor meer informatie over de actie, ga naar de website via de link onderaan dit item.

Datum: 5 december 2018
Auteur: Medair - Marian Heek
Foto: Medair
Website: http://www.samenetentegenhonger.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: