MENU
Na 27 jaar onterecht in de gevangenis het eerste kerstfeest thuis

Na 27 jaar onterecht in de gevangenis het eerste kerstfeest thuis

22 dec

Dat moet toch wel iets heel bijzonders zijn om na 27 jaar onterecht in de gevangenis gezeten te hebben, weer als vrij man thuis Kerstfeest te kunnen vieren, samen met je familie.
Clarence Shipley werd in 1992 veroordeeld voor moord. Toen hij hoorde dat de politie naar hem op zoek was, meldde hij zich op het bureau, en vertelde dat hij onschuldig was. Hij werd beschuldigd van moord op Kevin Smith, in oktober 1991. Tijdens het proces stelde hij dat op het moment dat de moord plaatsvond heel ergens anders was en dat hij dus onterecht verdacht werd. Toch werd hij veroordeeld en zat sinds 1992 in de gevangenis. Nu, eindelijk, na 27 jaar, wordt hij geloofd en is hij vrijgelaten.

Het ‘Mid-Atlantic Innocence Project’, dat zich inzet voor mensen die onterecht zijn veroordeeld, stelde al langer dat de politie het alibi van Shipley nooit serieus heeft onderzocht. Bovendien beweerde een getuige dat de moordenaar rechtshandig was, terwijl Shipley linkshandig is.

Pas nadat de familie van Shipley een voormalig rechercheur inhuurde om zijn zaak opnieuw te onderzoeken, kwamen de echte feiten op tafel, die leidden tot de vaststelling van zijn onschuld en zijn vrijspraak. De advocaat van de Baltimore City State, waardoor hij eerder werd veroordeeld, bood zijn excuses aan voor de onterechte veroordeling en gevangenisstraf van Shipley.

In een interview met WBAL-TV vertelde Shipley dat hij in de gevangenis altijd positief was gebleven. ‘Ik bleef werken, had contact met positieve mensen en bleef in God geloven. Het is een zegen dat ik nu vrij ben. Het zal zeker een goede Kerst worden. Ik ben dankbaar, blij, gelukkig.’

Heel bijzonder was zijn verklaring dat hij vergeving schenkt aan de drie getuigen die tijdens het proces over hem hadden gelogen, terwijl hij wel aangaf dat hij door zijn veroordeling heel veel had gemist van het leven.

Ola, de moeder van Shipley, reageerde: ‘Ik ben blij en ik dank God dat de dag kwam dat Clarence vrij is. Het zal een mooi Kerstfeest zijn voor ons allemaal. Ik heb hem veel jaren gemist. We gingen regelmatig naar de gevangenis om hem te zien, maar het is toch heel anders nu hij weer thuis is en je elkaar kunt omhelzen.’
Wat de toekomst betreft, is het Shipley’s verlangen om er de rest van zijn leven voor God te zijn en Zijn werk te doen.

Bron: Faithwire en WBAL-TV

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 22 december 2018
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: WBAL-TV
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: