Peter van Dalen wil godsdienstvrijheid hoog op Europese politieke agenda

Belangrijk dat steeds meer Europese landen een speciale gezant voor de vrijheid van godsdienst en geloof benoemen. Die vrijheid komt zo hoog op de Europese politieke agenda te staan. Onder andere de zaak van Asia Bibi heeft laten zien dat dat helaas hard nodig en noodzakelijk is. Denemarken, Engeland en nu ook Duitsland hebben zo´n gezant aangesteld, zij hebben directe lijnen met hun regeringen. De EU kent al langer een speciale gezant voor de vrijheid van godsdienst, de VS ook, en nu ook diverse Europese lidstaten.

Goede stappen vooruit dus en het is belangrijk onze samenwerking vorm te geven, ook na de komende EP-verkiezingen, heb ik vandaag in Brussel besproken met de nieuwe Duitse gezant voor godsdienstvrijheid, Markus Grübel. En heb ik hem ook overhandigd het meeste recent rapport van de Intergroep Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging van het Europees parlement.

Goede stappen vooruit dus en het

is belangrijk onze samenwerking

vorm te geven

Grübel is onlangs door de Duitse regering als speciale gezant voor wereldwijde godsdienstvrijheid aangesteld. Hij wil de wereldwijde situatie van godsdienstvrijheid nauwgezet gaan volgen. En met name aandacht geven aan de situaties in landen als Noord-Irak, Myanmar en Bangladesh. Ook wil hij de dialoog tussen verschillende religieuze groeperingen in de wereld bevorderen, aangevuld met concrete hulpprogramma´s voor bijvoorbeeld huisvesting.

… niet alleen met woorden en meer

samenwerking, maar ook met daden

door concrete hulp

Ik ben verheugd dat wederom een Europese lidstaat een speciale gezant heeft aangesteld. Hoe meer landen zo´n gezant krijgen, hoe hoger het onderwerp godsdienstvrijheid op de Europese agenda politieke komt. En ook concreet: niet alleen met woorden en meer samenwerking, maar ook met daden door concrete hulp. Ik heb Grübel voorgesteld komend najaar een bijeenkomst te organiseren met al die gezanten samen, om onze samenwerking te versterken. Dat sprak Grübel aan, en wellicht kan die samenwerking vervolg krijgen tijdens het Duitse EU Voorzitterschap in 2020.

… ik heb hem nader ingelicht

over de laatste stand van zaken

in de zaak van Asia Bibi en haar

advocaat Saïf-ul-Malook.

Ik heb hem ook met name de situatie in Pakistan en in Turkije onder de aandacht gebracht. Vanuit de EP-Intergroep ben ik zeer betrokken bij blasfemie zaken in Pakistan. Daar heb ik hem nader over ingelicht, en met name over de laatste stand van zaken in de zaak van Asia Bibi en haar advocaat Saïf-ul-Malook. En bij Grübel aandacht gevraagd voor diverse kloosters in Turkije die onder druk staan van de regering Erdohan. Zij moeten hun eigendomsrechten, ook al strekken die vele eeuwen terug, hard kunnen aantonen. Lukt dat onvoldoende dan kan de Turkse staat de eigendom van die landerijen over nemen. Ik vroeg ook aandacht van de Duitse regering hiervoor. Al met al een goede ontmoeting.

Peter Van Dalen
© Henk-Jan Oudenampsen
13-01-2019
Buitenland
https://www.eurofractie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies