MENU
Religieonderzoeker Miranda Klaver: Welvaartsevangelie blijft aantrekkelijk

Religieonderzoeker Miranda Klaver: Welvaartsevangelie blijft aantrekkelijk

14 jan

Een goede gezondheid en financiŽle rijkdom: het komt je toe als je maar gelooft. De bekende spreekster Joyce Meyer nam onlangs afstand van dit welvaartsevangelie. Ze gaf toe dat haar geloof in welvaart "niet in balans was". Maar toch blijft het welvaartsevangelie populair. "Ik zie nog niet dat het tanende is", zegt religieonderzoeker Miranda Klaver maandag in De Nieuwe Morgen bij Groot Nieuws Radio.

Miranda Klaver (1962) is theoloog en cultureel antropoloog met expertise op het gebied van de evangelische beweging en pinksterkerken, zowel in Nederland als daarbuiten. Zij is universitair docent en coŲrdinator van het Master programma Religie en Media aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit Theologie en Religiestudies. Momenteel doet zij onderzoek naar ďTransnational Pentecostal Networks in Global CitiesĒ. Daarnaast werkt ze freelance als docent bij theologische opleidingen en voor christelijke organisaties.

Miranda Klaver denkt dat Joyce Meyer afstand nam van het welvaartsevangelie omdat ze liever niet geassocieerd wil worden met de extreme prosperity preachers. "Want dat zijn de mensen die het meeste kritiek krijgen. In ons internettijdperk hebben deze mensen meer te maken met kritiek. Alles wat ze doen is openbaar en zichtbaar. Alle uitspraken die ze doen, liggen al gauw onder een vergrootglas. Dat maakt ze op een bepaalde manier kwetsbaar."

Juist van de extreme uitleg, daarvan komen veel mensen terug, merkt Miranda Klaver op. "In de extreme kant zie je dat er veel mensen komen, maar je ziet dat er ook veel mensen weer gaan. Als je geconfronteerd wordt met lijden en verdriet in je leven, dan houd je het niet vol."

Er zijn verschillende manieren van welvaartsevangelie. "Er zijn predikers die de nadruk leggen op gezondheid. Er wordt geleerd dat God wil dat je gezond bent en dat het al in de verzoening zit. Daar moet je geloof voor hebben en in volharden. Maar voor mensen die chronisch ziek zijn, daar hebben ze geen boodschap voor. Anderen leggen weer de nadruk op financiŽle rijkdom. Als je maar allerlei principes uit de Bijbel volgt, dan kan het niet anders dat je rijk wordt. God wil dat je leeft in overvloed. Dat wordt vaak vertaald dat je financieel rijk wordt."

"Het blijft een heel aantrekkelijker boodschap voor veel mensen", vertelt Miranda Klaver. "Het is toegankelijk en concreet. En wie wil nou niet dat het goed gaat in je leven?"

Het gesprek met Miranda Klaver is terug te luisteren via de website van Groot Nieuws Radio via de link onderaan dit item.

Datum: 14 januari 2019
Auteur: Groot Nieuws Radio
Foto: schermafdruk video Missie nu
Website: http://www.grootnieuwsradio.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws:

Ezel
20 jul

Ezel meer

Slangen
13 jul

Slangen meer

Sjalom
16 jun

Sjalom meer

Schaduw
18 mei

Schaduw meer

Vuurvlam
30 maa

Vuurvlam meer