MENU
Waardevolle tips om de Bijbel daadwerkelijk te lezen

Waardevolle tips om de Bijbel daadwerkelijk te lezen

31 dec

Dave Miers leest ieder jaar de hele Bijbel door. Hij zegt: 'Je hebt vast wel eens de uitdrukking 'Eerst koffie' gehoord. Koffie is krachtig. En veel mensen functioneren pas goed nadat ze hun ochtendkoffie hebben gedronken. 'Eerst koffie' is een statement van je dagelijkse prioriteit. Ik heb nagedacht over de kracht van Gods Woord en daarmee de prioriteit van de Bijbel in ons dagelijks leven. Mijn advies: Eerst de Bijbel, dan heb je daadwerkelijk een goede start van je dag!

Misschien ben je ontmoedigd over je eigen manier van bijbellezen. Psalm 19 wil je bemoedigen: De psalm onderstreept de kracht van Gods Woord: "De wet van de Heere is volmaakt, zij bekeert de ziel; de getuigenis van de Heere is betrouwbaar, zij geeft de eenvoudige wijsheid." (vers 8), "De bevelen van de Heere zijn recht, zij verblijden het hart; het gebod van de Heereis zuiver, het verlicht de ogen" (vers 9).
We leren over het soort prioriteit dat Gods woord zou moeten hebben in het leven van een gelovige: "Zij zijn begerenswaardiger dan goud, ja, dan veel zuiver goud; en zoeter dan honing en honingzeem uit de raat" (vers 11).

Het is mijn overtuiging dat we, voordat
we onze koffie drinken, voordat we onze
Facebook-tijdlijn doorscrollen, voordat we ons
ontbijt eten... eerst de Bijbel moeten lezen.


Een paar weken na de jaarwisseling gaan sommige mensen al minder vaak naar de sportschool. Dat kan ook zo zijn bij het lezen van de Bijbel. Je begon met hoge verwachtingen, je wilde elke dag lezen, maar je hebt een paar dagen gemist en je voelt je er al een beetje ontmoedigd over. Je baan wordt steeds drukker en vraagt je aandacht, een cursus die weer gaat beginnen en alle andere zaken die volgende week om je aandacht zullen strijden. Hoe hou je het bijbellezen vol?

Hieronder volgen een paar ideeŽn om je aan te moedigen om elke dag Gods woord te lezen.

1. Je redding is enkel door genade...
Jouw persoonlijk behoud is niet door de frequentie van je dagelijkse Bijbellezen. Telkens als je teleurgesteld bent over je Bijbellezen, vergeet dan niet dat je verlossing afhankelijk is van het werk van de Heere Jezus. Hij heeft het al letterlijk volbracht. Geweldig om te weten dat de Bijbel je verzekert dat je elke dag opnieuw mag beseffen dat God je al gered heeft door de dood en opstanding van zijn Zoon. Dit is niet afhankelijk van jouw inspanningen.

2. Papier is je vriend...
Ik hou van technologie, apps, websites etc., maar ik denk dat onze smartphones vaak in de weg staan bij het lezen van Gods woord. Mijn favoriete methode van bijbellezen is met mijn vertrouwde papieren bijbel. Ik heb mijn leesplan op de voorpagina geplakt en schrijf met een niet-digitale pen een belangrijk vers op in mijn papieren dagboek.

3. Koop een gewone wekker...
De meesten van ons gebruiken onze telefoons als wekker. Na vijf opeenvolgende snoozes is het heel gemakkelijk om de eerste 15 minuten van je dag te scrollen via sociale media. Laad je telefoon op in andere ruimte en laat hem daar liggen en gebruik een gewone ouderwetse wekker.

4. Maak structuur...
Kies de tijd uit die het beste bij je past en houd je aan die routine elke dag. Comfortabele stoel: check. Bijbel: check. Persoonlijk vind ik het leuk om 's morgens als eerste te lezen. Met het lezen van een stukje uit de BIjbel begint mijn dag goed, en als het een ochtend niet lukt om te lezen, geen probleem, dan zoek ik later op die dag een moment dat beter past zodat ik de Bijbel alsnog lees.

5. Geloven komt door het horen...
Dit zou een tegenstelling kunnen lijken met wat ik hiervoor zei, maar digitaal is niet allemaal slecht! Verre van dat. Ik heb persoonlijk gemerkt dat het luisteren naar audiobijbels iets is dat me enorm heeft geholpen. Op bepaalde momenten, als ik 's morgens mijn leesmoment gemist heb, luister ik naar de Bijbel terwijl ik naar het station loop of onderweg ben in de stad.

6. Raak niet ontmoedigd...
Ik denk dat veel christenen het jaar beginnen met een Bijbelleesplan, maar dan uiteindelijk het lezen opgeven omdat ze te ver achterop raken. Dat is jammer. Als het lukt, probeer dan een dag hier of daar in te halen. Maar soms moet je gewoon een hele week of maand afschrijven als je zo ver achterop bent geraakt. Geen probleem. Sla dat deel dan over, raak niet ontmoedigd, maar ga wel gewoon door met het leesplan voor vandaag en morgen!

7. Lees de Bijbel samen...
Doe hetzelfde leesplan als anderen in je kerk of gemeente en moedig elkaar aan. Je zou zelfs een groepsgesprek kunnen opzetten met een paar vrienden en elke dag een moment nemen om een reflectie van je eigen lezing te delen. Samen kun je elkaar aansporen om het hele jaar door bij te blijven.

Persoonlijk vind ik het erg nuttig om elk jaar de hele Bijbel te lezen. Lukt me dit elk jaar? Nee, zeker niet. Maar het uiteindelijke effect is wel dat ik in de afgelopen tien jaar consequent met het hele Woord van God bezig ben geweest. Dat is echt een aanrader!

Datum: 31 december 2021
Auteur: Redactie Christelijknieuws - Dave Miers - Eternity News
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.eternitynews.com

Dit artikel delen:

Meer nieuws:

Mijn God
10 jul

Mijn God meer