MENU
World Vision start actie om kindbruiden te helpen

World Vision start actie om kindbruiden te helpen

01 feb

Kindhuwelijken zijn wereldwijd een groot probleem. 1 op de 9 meisjes trouwt voordat ze 15 jaar oud is, meestal is armoede de oorzaak. Als een meisje jong moet trouwen, brengt dat haar ontwikkeling ernstig in gevaar. Ze gaat niet meer naar school en haar gezondheid en veiligheid staan op het spel. Kindhuwelijken moeten stoppen!

Rozina uit Bangladesh
Op 13-jarige leeftijd wordt Rozina uit Bangladesh gedwongen om te trouwen met een wildvreemde man. Ze raakt zwanger en na haar bevalling laat haar man haar in de steek. Nu staat ze er alleen voor met haar ondervoede baby van 2 maanden. Naast Rozina zijn er nog zoveel andere jonge meisjes die uitgehuwelijkt worden in Azi. Eenmaal getrouwd, moeten ze vaak stoppen met school en thuis blijven.

Het verhaal van Zeinab
Zeinab is 14 jaar oud. Toen ze vluchtte uit Syri, is ze gescheiden van haar familie. Omdat ze kwetsbaar is, is ze voor haar bescherming getrouwd met een man die 10 jaar ouder is. 'Ik was bang om te trouwen en wilde niet. Maar ik had geen keus. Nu sta ik er alleen voor.'

Habtam
Habtam moest op haar 13e trouwen, haar huwelijk ging gelukkig niet door! Habtam vertelt: Ik kon mijn oren niet geloven toen ik hoorde dat ik moest trouwen. Ik was in de war en heb gesmeekt om het huwelijk niet door te laten gaan, maar ze luisterden niet naar me. De rest van de dag heb ik gehuild.

Wat zijn kindhuwelijken?
Als n van de twee partners onder de achttien jaar is, spreken we van een kindhuwelijk. Het gaat ook om huwelijken waar n van beide partners niet vrijwillig instemt. Een kindhuwelijk ontneemt het slachtoffer, meestal een meisje, de kans op onderwijs, gezondheid en bescherming. De cirkel van armoede blijft hierdoor bestaan.
Waar vinden kindhuwelijken plaats?
Het is haast niet te geloven, maar er zijn nog steeds landen waar een kindhuwelijk legaal is. Vooral in ontwikkelingslanden is dit de realiteit. Ongeveer de helft van deze landen ligt in Azi. In bijvoorbeeld Bangladesh zijn er meer dan vier miljoen kindbruiden, ondanks het feit dat de wettelijke minimumleeftijd om daar te trouwen 18 is.

Wat is de oorzaak van kindhuwelijken?
Armoede, gebrek aan onderwijs en culturele gebruiken zijn de grootste veroorzakers van kindhuwelijken. Als een gezin arm is, huwelijken de ouders eerder hun dochter uit, omdat ze dan een kind minder te eten hoeven te geven. Wanneer ouders ongeschoold zijn en moeite hebben om rond te komen, zien ze het vaak als een goede oplossing om hun dochter uit te huwelijken. Ook denken ouders dat ze hun dochter een goede toekomst geven door haar jong uit te huwelijken.
Kindhuwelijken brengen de ontwikkeling van een kind ernstig in gevaar. Een vroegtijdig huwelijk heeft ook invloed op toekomstige generaties. De cirkel van armoede blijft bestaan. Terwijl een kind dat is geboren bij een moeder die wel naar school is geweest, 50% meer kans heeft om ouder dan vijf jaar te worden.

Kindhuwelijken brengen de ontwikkeling
van een kind ernstig in gevaar.
Een vroegtijdig huwelijk heeft ook invloed
op toekomstige generaties.


Wat doet World Vision om deze kindbruiden te helpen?
Een meisje dat moet trouwen is niet het enige slachtoffer van het kindhuwelijk. Want hele generaties, gemeenschappen en landen lijden onder de blijvende impact. World Vision komt overal in de wereld op voor de rechten van meisjes en vrouwen. We streven naar gelijke kansen voor jongens en meisjes. We helpen gemeenschappen om een duurzamere ontwikkeling, snellere economische groei en betere vooruitzichten voor kinderen te realiseren.

We investeren in meisjes door hun opleiding te promoten en het bewustzijn te vergroten over de gevaren van een vroeg huwelijk. Samenwerking is hierbij het kernwoord. Door samen te werken met families, gemeenschappen en regeringen kunnen we de wereldwijde trend van gedwongen en vroegtijdige huwelijken keren. Daarnaast werken we ook samen met families en hele gemeenschappen - mannen, vrouwen, jongens en meisjes - om hen te helpen de waarde van een meisje te begrijpen en waarom haar rechten moeten worden erkend.

We investeren in meisjes door hun
opleiding te promoten en het bewustzijn
te vergroten over de gevaren van een
vroeg huwelijk.


World Vision werkt wereldwijd samen met andere organisaties, zoals bijvoorbeeld Girls not Brides, om het probleem van kindhuwelijken op de kaart te zetten. We vragen bijvoorbeeld aan overheden om de ondergrens waarop meisjes en jongens mogen trouwen in te stellen op 18 jaar. En we vragen ze ook om te zorgen voor goed onderwijs voor meisjes.

Datum: 1 februari 2019
Auteur: World Vision
Foto: Christelijknieuws.nl
Website: http://www.worldvision.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: