MENU
Hulp van buitenaf

Hulp van buitenaf

21 feb

Oudere mensen, die als kind de oorlog hebben meegemaakt, weten wat het is afhankelijk te zijn van de gaarkeuken. De gaarkeuken is overleven. In AlbaniŽ, maar ook in ArmeniŽ en MoldaviŽ, zijn veel oudere en gehandicapte mensen volledig afhankelijk van de gaarkeuken. De barre winter maakt dat ze aan huis gekluisterd zijn en hulp van buitenaf de enige oplossing is om te overleven. Stichting Mensenkinderen, kent de problematiek en helpt.

Oudere mensen, die als kind de oorlog hebben meegemaakt, weten wat het is afhankelijk te zijn van de gaarkeuken. De gaarkeuken is overleven. Het menu bestond uit stamppot maar je kon de waterige drab nauwelijks stamppot noemen. Of er dreven viskoppen in een pan met water wat als vissoep werd geserveerd. Van een gezonde stevige maaltijd was geen sprake maar de gaarkeuken bracht hulp van buitenaf. De mensen die ons de verhalen vertellen hebben de Oorlogswinter overleefd.

In AlbaniŽ, maar ook in ArmeniŽ en MoldaviŽ, zijn veel oudere en gehandicapte mensen volledig afhankelijk van de gaarkeuken. De voedselprijzen zijn gestegen zodat brood en melk onbetaalbaar geworden zijn voor de allerarmste mensen. Als men geluk heeft krijgt men hulp van een familielid of buurman. Maar in de meeste gevallen moet men zichzelf zien te redden. Veelal woont deze meeste kwetsbare groep in de slecht onderhouden huizen aan de rand van het dorpen. Vorst en sneeuw zorgen ervoor dat de smalle glibberige paden slecht te belopen zijn. De barre winter maakt dat ze aan huis gekluisterd zijn en hulp van buitenaf de enige oplossing is om te overleven.

Mensenkinderen, kent de problematiek en helpt ouderen en gehandicapten de winter door. De vrijwilligers van de lokale kerk helpen mee. Elke dag wordt er een stevige maaltijd gekookt en rond het middaguur gaat men op pad om de maaltijden te bezorgen. ĎPetje afí voor de vrijwilliger die elke dag opnieuw de kou en sneeuw trotseert om deze kwetsbare groep te voorzien van een warme maaltijd. De ingrediŽnten voor de maaltijden worden lokaal ingekocht zodat de locale economie ook geholpen wordt. De rauwe realiteit is dat nog steeds in het voorjaar mensen gevonden worden de winter helaas niet overleefd hebben. Het geeft aan dat hulp van buitenaf zeer noodzakelijk is.

Wanneer mensen in plotselinge nood terecht komen, zet Mensenkinderen alles in het werk om in de noodzakelijke basisbehoeften te voorzien zoals voedsel, een gezonde en veilige plek om te wonen, warmte en kleding. Mensenkinderen is in navolging van Jezus Christus (Mattheus 9: 35-36) bewogen met de allerarmsten in AlbaniŽ, ArmeniŽ, MoldaviŽ en Bulgarije en wil hulp bieden door mensen in Nederland bewust te maken van de grote nood en zorgen dat zij betrokken raken bij het werk van Mensenkinderen zodat de allerarmsten gesteund en bemoedigd worden door de Blijde Boodschap en barmhartige daden.

Datum: 21 februari 2019
Auteur: Mensenkinderen - Herma Mager
Foto: Mensenkinderen
Website: http://www.mensenkinderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: