Vuurvlam

COLUMN – Als Aäron en zijn zonen klaar zijn voor hun taak, brengen ze hun eerste offers volgens de voorschriften die God aan Mozes had gegeven. Er worden zondoffers, brandoffers en vredeoffers gebracht. En als alles op het altaar ligt, ontvangt Israël de priesterzegen…

Zie je het voor je? Aäron in zijn prachtig hogepriesterlijk gewaad, die daarna samen met Mozes de Tabernakel ingaat. Heel Israël kijkt toe. Wanneer ze weer naar buiten komen, zegenen ze samen het volk opnieuw. Tegelijkertijd verschijnt er een vuur, dat van God uitgaat en alles wat op het altaar ligt volkomen verteert. Iedereen die dit ziet, juicht en knielt in vrees en aanbidding neer. Wat een euforie!

Tegelijkertijd verschijnt er een vuur,

dat van God uitgaat en alles wat op het

altaar ligt volkomen verteert.

Maar…, dan slaat de stemming in één keer om. De twee oudste zonen van Aäron, Nadab en Abihu, nemen hun eigen vuur mee en willen op die manier reukwerk aan God brengen. Maar het is niet wat Hij heeft geboden. Dezelfde vlam verteert nu henzelf! Heftig.

Wat het nieuws over Israël betreft, kan de gevoelswijzer ook flink heen en weer slaan. Vorige week donderdag, tijdens Poeriem, twitterde president Trump: ‘na 52 jaar (na 1967) is het nu de tijd voor de VS om Israëls soevereiniteit over de Golanhoogten te erkennen’. En afgelopen maandag maakte Trump zijn verklaring in het bijzijn van Netanyahu in het Witte Huis officieel. Dezelfde maandag, ’s morgens vroeg was het raak: een raket vanuit de Gazastrook kwam ten noorden van Tel Aviv op een huis neer, waarbij zeven gewonden vielen. Israëlische acties in Gaza volgden.

Een raket vanuit de Gazastrook kwam ten

noorden van Tel Aviv op een huis neer,

waarbij zeven gewonden vielen.

In Nederland was het twitteraar Mieke Zagt, die de HEMA bestookte om te stoppen met de verkoop van Israëlische ‘Efrat’ wijn die uit betwist gebied zou komen. Maar dat blijkt niet het geval. Nog geen dag later was de wijn, mede vanwege deze ‘tip’ juist helemaal uitverkocht. Het bericht ging viral en haalde o.a. de Jerusalem Post.

Belangrijk ondertussen ook voor ons, om Gods voorschriften in ons leven serieus te nemen. ‘Onze God is een verterend vuur’, zegt de briefschrijver aan de Hebreeën. Maar gelukkig is Hij ook een schuilplaats. Want ook wij hebben een Hogepriester die zijn offer voor ons bracht en ons zegent…

Sybe de Vos

Column n.a.v. Leviticus 9:1-11:47 (wekelijkse synagoge lezing) en de actualiteit. Afbeelding: Vuurvlam. Illustratie: Sybe de Vos.

© Sybe de Vos | 30 maart 2019

Sybe de Vos
© Sybe de Vos
29-03-2019
Onderwijs
https://www.sjoeal.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies