Studenten en medewerkers EH in beweging voor grote sponsoractie

Op donderdag 11 april en vrijdag 12 april vindt er een grote sponsoractie plaats voor de Evangelische Hogeschool (EH) te Amersfoort. Studenten en medewerkers komen in beweging om minimaal €30.000,- op te halen voor de school.

De EH is voor haar bestaan volledig afhankelijk van giften. “Waar reguliere hogescholen vanuit de overheid geld ontvangen om het verschil tussen de onderwijskosten en het collegegeld te dichten, zijn wij volledig aangewezen op giften van particulieren, kerken, fondsen en bedrijven om de exploitatie rond te krijgen,” licht Arjan Dekker, hoofd bedrijfsvoering toe. “Dat heeft te maken met het feit dat de overheid alleen beroepsopleidingen erkent. De EH rust jongeren vanuit Bijbels fundament toe om met hun kwaliteiten en talenten van betekenis te zijn voor onze maatschappij en kerk. Vanuit Den Haag is daar wel waardering voor, maar dat vertaalt zich helaas niet naar subsidie. Ondanks verschillende pogingen van onze kant.”

Wij zijn volledig aangewezen op giften van

particulieren, kerken, fondsen en bedrijven

om de exploitatie rond te krijgen

Jaarlijks studeren meer dan 200 jongeren aan de EH. De meesten van hen kiezen voor het EH-Basisjaar, een tussenjaar ter voorbereiding op een studie aan hbo of universiteit. Het andere deel doet het EH-Traject, een vijf maanden durende opleiding van februari tot juli voor jongeren die voortijdig stoppen met hun studie of om een andere reden behoefte hebben aan en heroriëntatie op hun toekomst. Beide opleidingen zijn een mix van o.a. persoonlijke ontwikkeling en studiekeuze vanuit Bijbels fundament.

Dit jaar heeft de EH minder studenten dan zij gewend is en daarom is er dit jaar naast de verwachte, begrote giften een extra bedrag nodig van €150.000,- om het boekjaar goed af te sluiten. “Door het lagere aantal studenten is ook de directe kring rondom de studenten kleiner en dat merken we ook aan de giftenstroom. Daarnaast hebben we te maken met stijgende kosten doordat we aan steeds meer wettelijke eisen moeten voldoen. De administratieve lastendruk neemt steeds verder toe. Helaas stijgen de giften niet evenredig mee.”

De administratieve lastendruk neemt steeds

verder toe. Helaas stijgen de giften niet

evenredig mee.”

Ook de maatschappelijke ontwikkeling omtrent prestatiedruk, keuzestress en de burn-outproblematiek heeft effect op de financiën. “De noodzaak om jongeren weerbaar te maken voor alles wat er straks op hen af komt, neemt alleen maar toe. Dat vraagt ook een hogere arbeidsinzet in de begeleiding van jongeren en ook voor dat aspect werven we heel concreet fondsen.”

Het grootste deel van de fondsenwerving komt vanuit particulieren en bedrijven. Arjan Dekker: “We hebben een trouwe achterban die ons al heel lang ondersteunt. Daarnaast wordt er vanuit het bedrijfsleven geïnvesteerd in de EH. De giften vanuit de kerken blijven helaas achter, terwijl zij juist zelf ook te maken hebben met de impact van de maatschappelijke ontwikkelingen op jongeren. De EH is bij uitstek geschikt als diaconaal doel, en we hopen dat dat ook zal worden ingezien.”

Onno Visser
Evangelisceh Hogeschool Amersfoort
04-04-2019
Onderwijs
https://www.vriendenvaneh.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies