Joods Historisch Museum geeft uniek beeld van het joodse leven

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam is een fraai en toonaangevend museum, gevestigd in vier monumentale synagogen middenin het Joods Cultureel Kwartier. Er wordt een uniek beeld gegeven van het Nederlandse joodse leven in al haar facetten, toen en nu. Christelijknieuws nam een kijkje.

Het museum is gevestigd in een complex dat bestaat uit vier voormalige Hoogduitse synagogen: de Grote Sjoel, Obbene Sjoel, Dritt Sjoel en de Neie Shul. Het museum bezit een uitgebreide multimediale collectie. Van schilderijen tot films en van gebruiksvoorwerpen tot 3D-presentaties. Daarnaast zijn er altijd een of twee tijdelijke tentoonstellingen.

Kindermuseum

Binnen het Joods Historisch Museum bevindt zich nog een andere bijzondere locatie, speciaal voor kinderen: het Kindermuseum. Vrolijke kleuren en een mooie creatieve inrichting. Kinderen kunnen er diverse activiteiten volgen en zelf ook opdrachten doen. Op speelse wijze maken kinderen hier kennis met het joodse leven en de joodse tradities. Het museum is ingericht als een huis van een joodse familie. Kinderen kunnen dagelijks broodjes bakken in de koosjere keuken, Hebreeuws leren in de studeerkamer of samen muziek maken in de muziekkamer. Ook worden er bruggen naar andere culturen geslagen, onder andere middels schoolbezoeken.

Het Joods Cultureel Kwartier (JCK) bestaat uit het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum.

Het JCK nodigt zijn bezoekers uit om kennis te maken met de joodse cultuur en geschiedenis, om bestaande kennis te verdiepen en om actief na te denken over culturele diversiteit. Uitgangspunt hierbij is om het joodse verhaal op een positieve manier toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek.

11.000 kunstvoorwerpen

De collectie van het museum omvat meer dan 11.000 kunstvoorwerpen en historische objecten. Slechts vijf procent van de collectie is permanent te zien. Het andere deel van de collectie is in depot of wordt getoond tijdens wisselende tentoonstellingen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het museum tot sluiten gedwongen en werd een groot deel van de collectie in beslag genomen. Na de oorlog keerde slechts een deel terug.

Redactie christelijknieuws – JCK – wikipedia
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
05-05-2019
Web: www.jck.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies