Elvira Oudemast: God trok mij uit de mengelmoes van onzekerheden

De vader van Elvira is een Molukker en haar moeder Nederlandse. Haar ouders zijn net zeventien jaar als Elvira geboren wordt. Omdat haar ouders hard moeten werken voor de kost, groeit Elvira grotendeels op bij haar Nederlandse opa en oma. In het EO-programma De Verandering vertelt ze erover. Ook schreef Elvira haar levensverhaal in het boek: Mengelmoes en vertelt ze in haar blogs over de grote ommekeer in haar leven.

Elvira is half-Moluks en half-Nederlands. Haar Molukse opa en oma waren gedwongen naar Nederland gekomen en hebben nooit meer terug kunnen keren naar hun vaderland. In het leven van Elvira is het trauma van de eerste generatie Molukkers nog steeds voelbaar en zichtbaar. Het gevoel ontworteld te zijn en altijd die onbestemdheid.

In haar kindertijd ontstond er dan ook verwarring en dit zorgde voor vragen: Wie ben ik? Wat ben ik? Ze had het gevoel dat ze nooit ergens bij hoorde. En juist omdat ze zo graag ergens bij wilde horen, ging ze in haar pubertijd grenzen opzoeken en zich anders gedragen. Onzekerheid, minderwaardigheidsgevoelens en schaamte overheersten in deze periode.

Bekijk hier de uitzending van EO-De Verandering met Elvira Oudemast: De Verandering

Anorexia kwam haar leven binnen en omdat ze zo naar liefde verlangde, kwamen verkeerde vriendjes op haar pad. Ze was altijd op zoek naar bevestiging en kon nooit nee zeggen. Ze had altijd dat masker op. Ze gaat terug in het verleden en zet haar eigen verhaal op papier. Er verschijnt een rode draad: de zoektocht naar haar identiteit.

Dat haar Molukse vader ook nog eens heel streng is en in de beginjaren van Elvira’s leven heel nors kan zijn, doet Elvira geen goed. Ze heeft bevestiging nodig en liefde, maar die krijgt ze niet. Ze is vooral populair onder de stoere, foute jongens en daarnaast drinkt en blowt ze alle innerlijke pijn weg.

Haar Nederlandse opa en oma overlijden en

dat voelt voor Elvira als een enorm verlies.

Ze raakt meer en meer de weg kwijt.

Haar Nederlandse opa en oma overlijden en dat voelt voor Elvira als een enorm verlies. Ze raakt meer en meer de weg kwijt. Als ze ook nog eens ten prooi valt aan anorexia en werkelijk broodmager wordt, denkt ze er serieus over na om zoveel pillen te slikken dat ze het niet zal overleven. Elvira is ten einde raad.

Dan wordt Elvira op een dag meegenomen naar een kerk. Alhoewel ze daar haar eerste stapjes van innerlijke rust vindt en God ervaart, voelt ze nog steeds geen acceptatie van de mensen om haar heen. Daarom besluit ze, als een soort van vlucht, naar Curaçao te vertrekken om daar een nieuw leven te beginnen. Elvira krijgt daar de bevestiging en de liefde waar ze al jaren naar op zoek is.

En God verandert haar innerlijk meer en meer. Ze beseft dat Hij onvoorwaardelijk van haar houdt. Uiteindelijk gaat ze terug naar haar vader, krijgt ze meer begrip voor zijn situatie en zijn verleden, en vraagt ze hem vergeving. Wederzijds wordt de band hersteld. Het geloof in God is haar houvast, zelf zegt ze: ‘God heeft mij verandert van een onzeker meisje naar een krachtige vrouw van God.’

Elvira: ‘God heeft mij verandert van een onzeker

meisje naar een krachtige vrouw van God.’

Elvira schreef het boek Mengelmoes

Elvira: Het werd me meer en meer duidelijk dat mijn verhaal een inspiratie kon zijn voor anderen. Ik geloof dat er zoveel mensen zijn die op zoek zijn naar hun identiteit. Zijn ze wel wie ze werkelijk zelf willen zijn? Of leven zij elke dag naar de verwachtingen van anderen? Om aardig gevonden te willen worden? Zetten zij elke dag weer dat masker op om te overleven als zelfbescherming?

Ik hoop dat ik met dit boek mensen kan bemoedigen met mijn verhaal. Door maskers te laten vallen en jezelf te accepteren zoals je bent.

Ik kwam er tijdens het schrijven ook achter dat het trauma van mijn Molukse opa en oma nog altijd voelbaar en zichtbaar was in mijn eigen leven. Mijn opa was een K.N.I.L. militair en is in de jaren 1947/1948 met zijn gezin naar Nederland gekomen en werd gedwongen om hier te blijven. Door middel van mijn boek wil ik patronen kenbaar maken en doorbreken die zo zijn binnengeslopen bij de volgende generaties Molukkers.

Ik ben God iedere dag dankbaar dat ik mijn identiteit in Hem heb mogen vinden. Heel m’n leven ben ik op zoek geweest naar wie ik was en nu weet ik wie ik mag zijn omdat Hij mij daar uit heeft getrokken.

‘Ik ben God iedere dag dankbaar dat ik

mijn identiteit in Hem heb mogen vinden.’

Website van Elvira

Meer informatie over het boek en de achtergronden van Elvira en haar blog kun je vinden op de website: www.mengel-moes.nl

Bertemu

Zaterdag 16 februari werd de eerste Bertemu Magazine gehouden, een Molukse literaire middag waar verhalen, muziek en kunst centraal stond. In het prachtige bibliotheek theater kwamen mensen vanuit heel Nederland. Elvira mocht in Rotterdam een voordracht doen over haar boek en haar levensverhaal. Video opname: Benny Tentua. Bekijk de video hieronder:

Boek Mengelmoes

Auteur: Elvira Nanariain

Uitgever: ABC Uitgeverij

Taal: Nederlands

ISBN: 9789090304779

Uitvoering: Paperback

Het boek van Elvira is verkrijgbaar via o.a. boekhandel Riemer:

Webshop boekhandel Riemer

Redactie Christelijknieuws – De Verandering – Mengelmoes
Videostill – Benny Tentua
05-06-2019
Evangelisatie
https://www.mengel-moes.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies