MENU
Israelische vader ontwikkelt hartslagmonitor voor thuisgebruik zwangere

Israelische vader ontwikkelt hartslagmonitor voor thuisgebruik zwangere

06 jun

Toen David Groberman's vrouw, Odelia, zwanger was van hun derde kind, moest het echtpaar wegens complicaties voortdurend van de ene medische afspraak naar de volgende. Na het regelen van babysitten, het rijden naar de afspraak, het vinden van een parkeerplaats en het wachten, duurde het eigenlijke foetale controle-onderzoek slechts enkele minuten - en opnieuw moesten wachten op de arts om de resultaten te analyseren.
Gelukkig is het verhaal goed afgelopen: hun zoon is nu een gezonde zesjarige zoon. En alle angst, stress en ongemak waren eigenlijk de aanleiding voor David Groberman om een eenvoudige op smartphone-gebaseerde foetale hartslagmonitor voor thuisgebruik te ontwikkelen onder de merknaam HeraBEAT.

Aanstaande moeders kunnen HeraBEAT gebruiken om de hartslag van hun foetus in de gaten te houden en die gegevens veilig via de cloud te delen met een geautoriseerde zorgverlener - zonder dat ze hun huis of kantoor hoeven te verlaten. Het apparaat wordt geproduceerd in IsraŽl en werd medio 2018 in eigen land voorzichtig gelanceerd. De internationale uitrol begint in het Verenigd Koninkrijk en AustraliŽ.

Goedkeuring in veel landen
HeraMED, met het hoofdkantoor in Netanya, kreeg de goedkeuring van de regelgevende instanties in AustraliŽ, IsraŽl, het Verenigd Koninkrijk, Europa, India en BraziliŽ. Klinische studies zijn in volle de gang in IsraŽl, het Verenigd Koninkrijk, AustraliŽ en de VS.

De Mayo Clinic, een van de aandeelhouders van HeraMED, test HeraBEAT als onderdeel van het OB Nest programma, dat gebruik maakt van zelfcontrolerende instrumenten en andere middelen om de zwangerschapservaring voor vrouwen met een laag risico op complicaties te "demedicaliseren".

Nauwkeurig
HeraBEAT laat mama's altijd en overal de foetale hartslag controleren. Groberman zegt dat de hardware en software van HeraBEAT geoptimaliseerd is om de nauwkeurigheid, efficiŽntie en gebruiksgemak van conventionele ultrasoonbewakingstechnologieŽn te verbeteren, en dat deze zelfs beter presteren dan professionele apparaten.
"De zwangerschapservaring zal wijzigen door een oude technologie van zwangerschapsmonitoring te updaten en de samenwerking tussen vrouwen en artsen te veranderen", zegt Groberman, een mechanisch en biomedisch ingenieur met 15 jaar ervaring als consultant en dienstverlener voor bedrijven als Philips, GE en Medtronic.

Eenvoudig in gebruik
De gepatenteerde "Smart Search"-technologie stelt de vrouw in staat om de hartslag van de foetus snel en nauwkeurig te vinden zonder enige medische training. "Het is eenvoudig voor de zwangere vrouw. Ze begint met het apparaat op haar navel en we begeleiden haar stap voor stap waar ze het apparaat moet verplaatsen. In enkele seconden tot enkele minuten - afhankelijk van de grootte en positie van de baby - vindt ze de plek en schakelt het apparaat automatisch over van de zoek- naar de meetmodus".

Het tweede unieke aspect van HeraBEAT is een geÔntegreerde optische sensor die de signalen uit de hartslag van de moeder haalt, zodat alleen de hartslag van de baby wordt gemeten. De derde onderscheid is dat het een app betreft die het apparaat draadloos verbindt met een smartphone. "In het afgelopen jaar hebben we veel positieve feedback gekregen van medische instanties", vertelt Groberman aan ISRAEL21c.

Impact in medische wereld
"HeraBEAT is een consumentenapparaat, maar we zijn op zoek naar een echte medische impact, dus we zijn erg blij met de medewerking van de medische wereld. Het is overigens niet eenvoudig om die ervan te overtuigen dat het werkt en een positieve impact kan hebben, maar als ze de app eenmaal hebben geprobeerd en de voordelen ervan zien, is het bijna een onmiddellijke klik."

Dr. Josef Tovbin, hoofd in het Assuta University Hospital in Ashdod, zei dat HeraBEAT "een eerste stap is naar het verminderen van zorgen bij de aanstaande mama die de baby al een tijdje niet meer voelt bewegen. Ik geloof dat de thuis-oplossingen heel wat tijd en zorg kunnen besparen, en het aantal onnodige ziekenhuisbezoeken kunnen minimaliseren."

Datum: 6 juni 2019
Auteur: Israel21C - Abigail Klein Leichman
Foto: HeraMED
Website: http://www.israel21c.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: