De gevaarlijkste plekken op de wereld om kind te zijn

Je kindertijd hoort mooi te zijn, vol verwondering, avontuur en plezier. Maar voor miljoenen kinderen die op de gevaarlijkste plekken ter wereld wonen, ziet het leven er heel anders uit. Ze moeten vluchten, hebben honger en kennen grote angsten. World Vision werkt op deze gevaarlijke plekken, vastberaden om de kindertijd van kinderen te beschermen.

Dit zijn 10 van de gevaarlijkste plekken om kind te zijn:

Afghanistan

Conflicten en voedselcrisis – Sommige families huwelijken uit wanhoop hun dochters uit in ruil voor een ‘bruidsprijs’ en om minder monden te hoeven voeden. Meisjes zoals de 14-jarige Benesh.

BeneshBenesh trouwde op 11-jarige leeftijd in ruil voor een ‘bruidsprijs’. Inmiddels is ze 14, heeft ze een zoon en is ze zwanger van haar tweede kind.

Democratische Republiek Congo

Geweld, hevige overstromingen en een dodelijke ebola-uitbraak. Maar liefst 10.000 kinderen zijn door militiegroepen gebruikt als koks, ‘echtgenotes’ voor officieren, kindsoldaten of als menselijk schild. Kinderen zoals Marie.

Marie uit GongoMarie werd op haar 15e ontvoerd en gedwongen om te trouwen met een militieofficier. Na drie jaar slaagde ze erin te ontsnappen. Maar waar kan ze heen, zonder familie?

Zuid-Soedan

Burgeroorlog en extreme armoede. Een hele generatie kinderen is opgegroeid in een conflict, zonder toegang tot onderwijs. Meer dan 19.000 kinderen zijn ingezet als kindsoldaten. Kinderen zoals Agnes.Agnes uit Zuid-SoedanAgnes werd op haar 13e ontvoerd en gedwongen om als kindsoldaat deel te nemen aan de strijd in Zuid-Soedan. Vijf jaar later werd ze vrijgelaten. Ze werkt nu aan haar herintegratie in de maatschappij.

Burundi

Aanhoudende conflicten, malaria, ondervoeding en natuurrampen. Hoewel de situatie in Burundi nog niet helemaal stabiel is, beginnen gevluchte families terug te keren vanuit Kenia en Tanzania. Deze gezinnen hopen op een betere toekomst voor hun kinderen. Kinderen zoals Jehovanise.

Jehovanise uit BurundiJehovanise vluchtte met zijn familie uit Burundi. Ze woonden drie jaar in Tanzania, maar het leven in het vluchtelingenkamp is zwaar. Ze zijn teruggekeerd naar Burundi op zoek naar een betere toekomst, maar is het te vroeg?

Somalië

Burgeroorlog, droogte, overstromingen. Gezinnen worden geconfronteerd met grote voedselschaarste. Volgens de VN zijn dit jaar naar verwachting 1,2 miljoen kinderen ondervoed. Kinderen zoals Amina.

Amina uit SomalieAmina is nog maar twee jaar en ernstig ondervoed. Haar familie verloor alles door de droogte. In onze mobiele gezondheidskliniek krijgt ze kant-en-klaar therapeutisch voedsel, maar hoe ziet haar toekomst er uit?

Centraal-Afrikaanse Republiek

Conflict, ondervoeding en de uitbraak van ziekten. Meer dan een miljoen mensen zijn ontheemd, 68% van de meisjes is getrouwd vóór haar 18e en meer dan 14.000 kinderen zijn ingezet als kindsoldaten. Kinderen zoals Lionel.

Lionel uit Centraal Afrikaanse RepubliekToen soldaten zijn gemeenschap aanvielen en zijn ouders vermoordden, bood Lionel zijn diensten aan bij een rivaliserende militiegroep. Hij was slechts 11 jaar oud en deed het om in leven te blijven.

Irak

Geweld, politieke instabiliteit. Langdurige blootstelling aan geweld eist zijn tol, waardoor veel kinderen oorlogslittekens hebben. Kinderen zoals Raja. De 10-jarige Raja raakte tijdens de slag om Mosul zwaargewond door een bom. Ze verloor haar linkerhand en kan niet lopen. Hoe zal ze de fysieke en emotionele oorlogslittekens te boven komen?

Pakistan

Politieke instabiliteit, ernstige droogte, overstromingen en aardverschuivingen. Door regionale conflicten en natuurrampen vluchten mensen naar de stedelijke gebieden. Minstens 5,3 miljoen kinderen gaan niet naar school en naar schatting 12,5 miljoen kinderen hebben te maken met kinderarbeid. Kinderen zoals Shahid.Sahid uit PakistanDe 9 jaar oude Shahid ging met zijn vader mee om te werken toen zijn ouders geen schoolgeld meer konden betalen. Hij is boos en bang voor zijn toekomst, maar wat heeft hij voor keus?

Soedan

Politieke instabiliteit en nauwelijks toegang tot basisvoorzieningen. Op zoek naar veiligheid en noodhulp trekken ze naar kampen zoals Kakuma, maar wat gebeurt er met kinderen in deze situaties? Kinderen zoals Nesadin.

Nesadin uit SoedanNesadin en zijn familie vluchtten vanuit Soedan naar een vluchtelingenkamp in Kenia. Maar hoe ziet de toekomst er uit voor een jongen die opgroeit in een vluchtelingenkamp?

Syrië

Burgeroorlog – 5,6 miljoen Syriërs zijn het land ontvlucht en nog eens 6,6 miljoen Syriërs zijn ontheemd in Syrië zelf. De helft van de getroffenen zijn onschuldige kinderen. Zij zijn getuige geweest van gruwelijke vormen van geweld. Kinderen zoals Rahaff.Rahaff uit SyrieRahaff verblijft in een vluchtelingenkamp in Libanon. En ook al is ze daar veilig, haar leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Uit de verhalen die ze haar pop vertelt, wordt duidelijk hoeveel ze heeft meegemaakt.

De medewerkers van World Vision gaan naar deze gevaarlijke plekken en helpen de meest kwetsbare mensen, zodat kinderen de kans krijgen op een betere toekomst. Kijk voor meer informatie op de website van World Vision via de link hieronder.

World Vision
© Christelijknieuws
06-06-2019
Hulpverlening
https://www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies