Slangen

Aan de lange veertigjarige woestijnreis van Israël begint een einde te komen. Behalve Jozua, Kaleb en het leiderschap (Mozes, Aäron en Mirjam), zijn al degenen van de generatie die de uittocht uit Egypte meemaakten, gestorven.

Over die veertig jaar wordt in de Bijbel niet zoveel gezegd, behalve dat we kunnen concluderen dat er in die periode velen gestorven zijn. In verband daarmee moet Israël een gave rode koe slachten en helemaal verbranden. Met de as moest reinigingswater worden gemaakt, dat iedereen die met de dood in aanraking kwam, door besprenkeling kon reinigen.

Met de as moest reinigingswater worden

gemaakt, dat iedereen die met de dood in

aanraking kwam, door besprenkeling kon

reinigen.

Dan sterft ook Mirjam. Direct daarna lezen we dat er geen water was. Volgens een overlevering was Mirjam de profetes die het volk steeds wees op de bron van levend (stromend) water. Het volk klaagt. Mozes en Aäron krijgen van God de opdracht om tot de Rots te spreken, maar ze slaan erop. Dit heeft tot gevolg, dat ook zij het beloofde land niet binnen kunnen gaan. Paulus schrijft later dat de Rots, die met hen meetrok, de Messias van Israël was (1 Cor. 10:4).

De nieuwe generatie mag hun eerste overwinningen behalen: maar liefst drie koningen worden verslagen. Een voorsmaak voor wat komen gaat. Maar ondanks het succes liggen er gevaren op de loer. Allereerst ongeduld. De mensen worden ongeduldig als er weer een grote omweg gemaakt moet worden. Er klinken woorden tegen God en Mozes. En er verschijnen slangen. Valt Gods bescherming weg? Mozes laat vervolgens in opdracht van God een slang van koper op een standaard plaatsen, zodat wie die gebeten is en daarnaar kijkt, in leven blijft.

Voor het huidige Israël zijn er ook genoeg slangen op de weg. De verdeeldheid, waardoor er zich nog geen nieuwe regering heeft kunnen vormen en er weer nieuwe verkiezingen op stapel staan. De problemen met de Ethiopische Joden die zich niet gelijkwaardig voelen in de Israëlische maatschappij. Gaza, waar een nieuwe oorlog met Hamas in de lucht hangt. In het buitenland anti-Israël activisten, zoals de socialistische Gerry Downing en Jeremy Corbyn (Engeland), die het bestaansrecht van Israël ontkennen, en de Amerikaanse activiste Linda Sarsour, die verkondigt dat de Heer Jezus geen Jood, maar Palestijn was.

Gelukkig is er een nieuwe generatie gelovigen

die hun volk de weg naar het levende water wijst,

en vertelt over Degene bij wie genezing en leven

te vinden is.

In korte tijd overleden bovendien de messiaanse voorganger Eddie Santoro, de gebedsleider Eliyahu Ben-Haim en de sociaal bevlogen Ye’shi Reinhardt die in Sederot een troostvolle bediening leidde. Gelukkig is er een nieuwe generatie gelovigen die hun volk de weg naar het levende water wijst, en vertelt over Degene bij wie genezing en leven te vinden is.

En zoals Mozes de slang in de woestijn verhoogd heeft, zó moet ook de Zoon des mensen verhoogd worden, opdat een ieder, die gelooft, in Hem eeuwig leven heeft. – Johannes 3:14-15.

Sybe de Vos

Column a.d.h. Numeri 19:1-22:1 (synagoge lezing) en de actualiteit.

Illustratie: Sybe de Vos.

© Sybe de Vos | 13 juli 2019

Sybe de Vos
© Sybe de Vos
13-07-2019
Onderwijs
https://www.sjoeal.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies