MENU
Voordewind: we moeten het juist voor Israel opnemen

Voordewind: we moeten het juist voor Israel opnemen

28 nov

JoŽl Voordewind op: Terwijl de raketten insloegen op het grondgebied van IsraŽl vanuit Gaza en SyriŽ vergaderde de Verenigde Naties in New York. Acht resoluties, allemaal exclusief gericht tegen IsraŽl, zijn daar aangenomen. Ze waren ingebracht door het Ďspeciale politieke en dekolonisatie comitťí van de VN.

Tot mijn grote ergernis heeft Nederland ingestemd met zeven van de acht van deze resoluties. In ťťn geval heeft Nederland zich slechts van stemming onthouden. En dat terwijl de minister van Buitenlandse Zaken in november 2017 van de Tweede kamer de opdracht heeft gekregen actief stelling te nemen in de VN tegen dit soort zeer eenzijdige resoluties. In ťťn van deze resoluties wordt er zelfs niet meer gesproken over de Tempelberg in Jeruzalem, maar alleen over de Haram al-Sharif, de islamitische benaming voor de Tempelberg Ė wat mij betreft is dat een moedwillige poging de Joodse geschiedenis en wortels in het land te ontkennen.

Sinds 2006 zijn in de VN Mensenrechtenraad 66 resoluties aangenomen die stelling nemen tegen IsraŽl. Daarmee voert IsraŽl volgens deze VN-Raad de lijst mensenrechtenschenders in de wereld aan, boven landen als SyriŽ, Soedan, Myanmar, Congo en Noord-Korea. Die zijn samen goed voor 80 veroordelingen. Saoedi-ArabiŽ en China zijn nooit ergens voor veroordeeld. Dit is natuurlijk absurd.

IsraŽl heeft maar een paar vrienden in de wereld. Er is een overgrote meerderheid in de Mensenrechtenraad en in de Algemene Vergadering van de VN die tegen IsraŽl is. Dit heeft niks meer met een neutrale VN te maken. Dat vraagt van ons om het juist voor IsraŽl op te nemen. Het bashen van IsraŽl moet heel snel stoppen.

In antwoord op schriftelijke vragen die we eerder samen met vijf andere partijen hebben gesteld heeft de minister gezegd dat de Nederlandse opstelling wel degelijk al geleid heeft tot verbetering in de VN. Maar de stemmingen van afgelopen weekend laten wat mij betreft weer zien dat dat duidelijk nog lang niet genoeg is. En dat het niet helpt als Nederland gewoon mee blijft stemmen met de rest van de Europese Unie voor dit soort resoluties.

Ik vraag daarom samen met CDA en VVD een brief van de minister over het stemgedrag van Nederland en wil een overleg met hem daarover. Ik wil ook niet meer geconfronteerd worden met dit soort stemgedrag van Nederland. Ik ga de minister daarom vragen ons de belangrijkste moties met betrekking tot IsraŽl waarover gestemd gaat worden eerst aan de Tweede Kamer voor te leggen, zodat wij hier vooraf richting aan kunnen geven.

Datum: 28 november 2019
Auteur: Christenunie - Joel Voordewind
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: