MENU
Wat een gevulde schoenendoos teweeg kan brengen

Wat een gevulde schoenendoos teweeg kan brengen

01 dec

Veel christelijke kinderen, jongeren en ouderen hebben in de loop van de jaren schoenendozen met verrassende inhoud gezonden naar kinderen die het minder goed hebben elders in de wereld. Soms komt er een bedankbrief terug, vaak ook niet. Soms komt er een bruiloft uit voort, zoals in onderstaand verhaal.

Jaren geleden stuurde de 7-jarige Tyrel Wolfe uit Idaho een gevulde schoenendoos naar een jong meisje van zijn leeftijd op de Filippijnen, meer dan 11.000 kilometer bij hem vandaan. In de doos stuurde hij ook een foto van zichzelf mee. Nadat hij zijn doos had ingeleverd in de kerk, dacht hij nooit meer aan het meisje voor wie die doos bestemd was.

Dat meisje was Joana Marchan. Op de vakantiebijbelschool in een voorstad van Manila ontving ze die gevulde schoenendoos. In die doos vond ze de foto van Tyrel en ook zijn adres. Ze was zo blij met de cadeaus dat ze een bedankbrief aan Tyrel schreef, die echter nooit bij hem aankwam.

Elf jaar later zocht Joana op Facebook of ze Tyrel kon vinden. Ze vond zijn naam in Idaho en plaatste een vriendschapsverzoek. Maar Tyrel had nooit van Joana Marchan gehoord en negeerde het verzoek. Twee jaar later herhaalde Joana haar verzoek aan Tyrel. Ze vroeg hem of hij haar kende en schreef dat hij haar in 2000 een schoenendoos had gestuurd.

Ze kregen online contact en ontdekten dat ze hetzelfde geloof in Christus deelden en dat ze van dezelfde muziek hielden. Tyrel koos ervoor geld te gaan sparen om naar de Filippijnen en naar Joana te gaan. Een paar maanden later was het zover. Hij was al wel vaker op een zendingsreis geweest, maar nog nooit naar Azië.

Het was een emotionele ontmoeting. Toen Joana Tyrel zag, moest ze huilen. ‘Toen ik haar zag, dacht ik eerst dat het een droom was,’ vertelt Tyrel. ‘Ik voelde me direct tot haar aangetrokken.’
Er was ook wel een heel grote kloof tussen de manier van leven van Tyrel en die van Joana’s familie. Alle acht familieleden sliepen op de vloer van hun kleine huisje.

De vader van Joana bleek dominee te zijn. Tyrel vroeg aan hem toestemming voor een relatie met zijn dochter, waar hij direct mee instemde. ‘Ik wilde elk moment dat ik op de Filippijnen was met Joana doorbrengen, omdat ik niet wist hoe lang het zou duren voordat ik haar weer zou zien.’

Tyrel wist zeker dat hij verder wilde met Joana. Zodra hij weer terug was in Idaho, begon hij direct te sparen voor een volgend bezoek. Een aantal maanden later vertrok hij weer voor een maand naar de Filippijnen. Nu vroeg hij officieel aan Joana’s vader om met haar te mogen trouwen.

Op 5 oktober 2014 trouwden ze op de boerderij bij Tyrel thuis, in Midvale, Idaho. Ze besloten om definitief in Amerika te blijven. Afgelopen juni werd hun zoontje geboren. Wat een gevulde schoenendoos teweeg kan brengen!

Bron: God Reports

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 1 december 2019
Auteur: Dirk van Genderen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: