Annemieke: Vluchtelingen hebben niets maar geven alles

Is God aanwezig in het azc, tussen al die wanhopige mensen? “De grond van het azc is voor mij heilige grond,” zegt onze veldwerker Annemieke. “Iedere week bezoek ik het asielzoekerscentrum in Luttelgeest, al drie jaar lang. Door mijn bezoek, met soms een eenvoudig gebed of bijbelwoord, breekt er op die sombere plek iets van Gods licht door. Maar ik voel me zo klein, want het is eerder zo dat ik Jezus ontmoet in de mensen op het azc, dan andersom.”

“Wat ik natuurlijk het liefst vertel, zijn verhalen van hoop. Het verhaal van de Syriër die een nieuwe start mag maken. Van mensen die weer een plek krijgen. Maar steeds vaker kom ik terecht in het verhaal van de uitzichtloosheid, wanhoop en twijfel.”

Annemieke Bijman is veldwerker bij Gave. Ze bezoekt vluchtelingen in het azc in Luttelgeest, helpt mee in House of Joy – een gezellige ontmoetingsplek voor vluchtelingen buiten het azc – , waar ze onder meer meidenavonden organiseert. Daarnaast vertelt ze in kerken en gemeenten door heel Nederland over het werk van Gave onder vluchtelingen.

Van uitzichtloosheid…

Ik ontmoet haar, sterk en krachtig zit ze aan een tafeltje. “Dank de Heer, dat ik leef, Hij is de grond van mijn bestaan.” Phiona heet ze en ze komt uit Oeganda. Als we elkaar ontmoeten dan praten we over het leven, over God, over wanhoop en hoop, over lijden en overleven. Meestal als ik Phiona ontmoet, getuigt ze over de kracht van God in haar leven.

Tegelijkertijd is er ook de uitputting en stress van alles wat er gebeurt. Zie ik de donkerheid, twijfel en uitzichtloosheid. “Hoe verder?” Deze grote vraag keert telkens terug voor Phiona. Ze is al geruime tijd in Nederland en doorloopt de lange weg van procedures. Op die momenten zie ik haar, ontheemd, los gescheurd van eigen bodem, op zoek naar een plek waar geworteld kan worden. Ze vindt het goed dat ik bij haar blijf zitten en voor haar bid. Samen doorbreken we biddend haar eenzaamheid.

…naar hoop

Een week later zie ik haar weer. “Ik weet nog steeds niet hoe het verder moet,” zegt ze. “Maar ik heb weer moed gevat, door het gebed.” Er is nog altijd geen nieuws, geen uitzicht. De kans dat ze in Nederland mag blijven is nihil. “Maar” zegt ze: “Het is goed, uit genade leef ik, met mijn God zal het goed zijn. God gaat voor mij uit.” Het maakt mij klein. Ik heb Christus ontmoet in deze gebroken en verlaten vrouw. Jezus, die zoveel liefde heeft voor haar en mij dat Hij zich met ons wil vereenzelvigen en al onze verlatenheid en donkerheid wil dragen. De grond van het azc is voor mij heilige grond geworden. Want daar kom ik Hem tegen, de Ontzagwekkende, de Heilige, die mens is geworden voor ons.

Gave helpt kerken en vrijwilligers via cursussen en trainingen hoe ze Gods liefde door kunnen geven aan vluchtelingen. Door uw gebed en giften ontvangen vluchtelingen aandacht, gebed en ondersteuning vanuit christelijke naastenliefde. Onmisbaar!

Daarom vragen we u om uw gift. Wilt u ons steunen zodat we samen vluchtelingen kunnen blijven bereiken met Gods liefde? Hartelijk dank voor uw bijdrage!

Stichting Gave – Rien Bregman
Stichting Gave
14-12-2019
Hulpverlening
https://www.christelijknieuws.nl/banner/267

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies