Meer aandacht en geld nodig voor kinderen in langdurige humanitaire crises

Er is onvoldoende aandacht in de media voor langdurige crises in de wereld. Doordat de urgentie verdwijnt krijgen mensen die lijden onder deze ‘vergeten conflicten’ te weinig levensreddende hulp. Kinderen zijn daarvan het eerste slachtoffer.

Tientallen miljoenen kinderen halen hun vijfde verjaardag niet. Andere kinderen hebben in hun jeugd te kampen met honger, ziekte, armoede, vluchten of slavernij. Vooral voor meisjes ziet het er somber uit. “Gelukkig blijft er altijd hoop. Maar dan moet er snel meer aandacht en geld komen voor deze langdurige noodsituaties.”

ZOA deed onderzoek naar de situatie van kinderen in de verschillende landen waar de hulporganisatie werkt. “Het is schrijnend om te zien dat kinderen hun toekomstdromen verliezen”, zegt Asuntha Charles, ZOA-landendirecteur in Sudan. “Wij kunnen het verschil maken in het leven van een kind – maar er zijn nog te veel kinderen die we niet kunnen helpen. De nood is enorm en de hulp is te weinig.”

Spanningsboog

In grote delen van Afrika en Azië leven kinderen al jaren in vergeten noodsituaties. “Er is weinig aandacht en geld voor humanitaire crises die lang duren”, ziet ook ZOA-directeur Programma’s Edwin Visser. “De spanningsboog van de media is kort. Bij een oorlog of natuurramp rukt iedereen uit, daarna ebt de aandacht weg. En daarmee ook de urgentie en de giften. Terwijl de mensonterende gevolgen vaak dan pas beginnen. Kinderen zijn daarvan het eerste slachtoffer.”

Kindersterfte

In Nederland halen vier van de 1000 kinderen (0,4%) hun vijfde verjaardag niet. In de landen waar ZOA werkt is dat meer dan het tienvoudige. In Sudan en Afghanistan overlijden 17 keer zo veel kinderen als in Nederland en in Nigeria sterft ruim één op de tien voor het vijfde levensjaar. “De oorzaken hebben niks met veiligheid te maken”, zegt Louis Marijnissen van ZOA-Afghanistan. “Er zijn hier gewoon te weinig basisvoorzieningen, waardoor bijna alle vrouwen zonder medische hulp bevallen en jonge kinderen hun vaccinaties niet krijgen. Een op de drie kinderen wordt geboren met een te laag geboortegewicht en de meesten halen dat niet meer in.”

Onderwijs

De kinderen die de eerste vijf jaar wel overleven moeten meedraaien in het ‘volwassen’ leven. Onderwijs is voor de meeste kinderen nauwelijks toegankelijk omdat het te duur is of omdat kinderen van jongs af aan moeten meehelpen om de kost te verdienen. Meer dan de helft van de kinderen in Sudan kan daardoor niet naar school. Veel meisjes moeten jong trouwen (12,4% voor hun vijftiende) en duizenden jongens worden geronseld als kindsoldaten.

“Kinderen boven de vijf jaar sterven ook vaak door ziektes, vooral door het drinken van vervuild water”, zegt Andries de Blaeij van ZOA-Nigeria. “Wij hebben al veel levens kunnen redden door de hygiëne en waterzuivering aan te pakken. Natuurlijk willen we graag veel meer mensen behoeden voor deze infecties. Elk leven telt.”

ZOA – KlaasJan Baas
© Christelijknieuws
18-12-2019
Hulpverlening
https://www.zoa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies